Грандиозен скандал – Гагарин целува ръка на патриарха

Pan.bg 03 дек 2018 | 09:57 views (862) commentaries(3)
img Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР БА

При Хрушчов обаче борбата с религията се разпалва отново. И тук богослови разказват как благодарение именно на първия човек в Космоса, първият космонавт Юрий Гагарин, Руската православна църква успява да се съхрани в онези времена на атеизъм.
На приема, на който е поканен патриархът, в Георгиевската зала на Кремъл, Гагарин си позволява нещо, което втрещява съветския лидер. Първо, той е принуден от самия Гагарин да покани на въпросния прием и патриарх Алексий I. В негово присъствие атеистът Никита Хрушчов се чувства неловко, защото не само не знае как да се държи, но и усеща, че неговата лична материална власт пред тази на патриарха, която е „духовна“, олеква внезапно и трайно. Даже някак е странно водач на църква да стои в една зала заедно с отявлен богоборец.
Но това далеч не е всичко. Гагарин си позволява да целуне ръката на патриарха, както е по канон, при това пред очите на слисания съветски вожд.
Един герой на СССР, човекът летял в Космоса, на когото са възлагани надежди да обяви, че Бог няма, не само не отрича вярата, но и целува ръка на патриарха!
След свалянето на Хрушчов започва крайно смекчаване на политиката на съветската държава към Църквата. Разрешават се ремонти на храмове и манастири, което преди това е било абсолютно забранено. Властта е искала постепенно те да рухнат и вярата да отмре от само себе си.
Гагарин прави истинска революция с един елементарен, но показателен жест, който е равнозначен на ядрен взрив в сърцето на една от най-атеистичните държави в тогавашния свят – СССР. По-късно първият космонавт загива при неизяснени и крайно съмнителни обстоятелства.
Днес, разбира се, вярата е въпрос на личен избор, това да си офицер не означава непременно да си атеист, дори напротив, един от най-пълните храмове с богомолци е във Военна академия „Г. С. Раковски“, където всеки понеделник се отслужва Божествена света литургия от свещеник, който преди това е бил полковник от армията. Времената се менят, но ценностите, когато са истински, не са подвластни на исторически епохи и техните различни проявления.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Не случайно 03 дек 2018, 12:46
   
  8
   
  1

  Не случайно при Хрушча всички натирени от Сталин хазари отново надигнаха глава и отново се опитаха да репресират църквата. Хлушча е лайното предшествало хазарската гад Андропов и безмозъчните шемети Горби и Елцинн.

 2. #2
  ком 03 дек 2018, 22:58
   
  4
   
  1

  Нетрябва да се забравя ролята на Сталин-бивш семинарист и знаещ църковнославянски.През1943 г.свиква висшето духовенство в Кремъл и първите муслова пред смутените и уплашени отци са за войната нанесла много мъка у народа.Поставя задачи пред духовенството да се направят списъци на всички църкви и манастири и оцени тяхното състояние за да се осигури място за утеха на народа и помен за заги налите.Поискал списък и на репресираните духовници.Бързо са възстановении ремонтирани22000 църкви пострадали от Хрущовия поход срещу църквата до войната.Три свидетелства-Валентин Войно бивш архиепископ Симфераполско Кримский той и хирург със Сталинска премия но и репресиран за Сталин-аз като православен християнин и руски патриот ниско се покланям на Сталин.Той е богодаден вожд.Митрополит Йоан СанктПетербургски за Сталин-ако се гледа на Сталин от гл.т. наГоспод - той е особен човек,даден от Бога от Бога пазен.Леон Фейхтвангер за Сталин -преди сражения след дадените напътствия винаги пожелавал-Ну дай Бог.

 3. #3
  Цяло чудо 04 дек 2018, 18:41
   
  3
   
  1

  Реално погледнато за 100-те години след Майдана от 1917г.,Русия я има,я няма 50 години да е управлявяна от загрижени за руснаците ръководители - Сталин,частично Брежнев без сенилните му години и ...сега Путин. Всичката останала сган са жидове,хохоли,русофоби или пияндета. Цяло чудо е,че Русия е още цяла!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker