Любопитни факти от света на авиацията

Pan.bg 19 яну 2019 | 10:30 views (419) commentaries(0)
img Музей на авиацията - Крумово

На 19януари се осъществява първото покоряване на Ламанша по въздуха с балон от Жан Пиер Бланшар, 6 години от първото прелитане над него със самолет от Луи Блерио и 5 години от първото преминаване на Чарлз Ройс над пролива в двете посоки без междинно кацане.Събития, приветствани от цял свят като върхови за времето си постижения на човешката инженерна мисъл и предвестници на свят, в който разстоянията вече не са пречка, а морската повърхност не е непреодолимо препятствие.

Първата световна война много бързо унищожава възторга от всичко това и припомня пророческото изказване на Хърбърт Уелс, направено след полета на Блерио - „... независимо от нашата флота, от военна гледна точка, този остров вече не е недостъпен.“ („... in spite of our fleet this is no longer, from the militarу point of view, an inaccessible island.“). Великобритания – владетелката на океаните, разбира по най-трудния начин, че е уязвима при нападения от небето.

Късно вечерта на днешния 19-ти януари, точно преди 100 години, два германски дирижабъла под прикритието на нощта прелитат над Ламанша и бомбардират градчетата Грейт-Ярмут и Кингс Лин. За целта преодоляват над 640 км. в едната посока.При нападението загиват девет човека и още 16 са ранени. Но много по-голям от човешките и материални жертви е психологическият ефект. Островът вече не е недосегаем за противника, а вярата в собствената неуязвимост е сериозно подронена.

През Първата световна война с дирижабли са извършени 52 нападения над Великобритания, като цел на 12 от тях е Лондон. Най-успешна за германската авиация е бомбардировката над Лондон на 8 септември 1915 г. Убити са 22 души, 87 са ранени, нанесени са материални щети за колосалната по онова време сума от £550 хиляди.

След тези рейдове германските дирижабли спокойно се завръщат в базите си – британските зенитчици и колегите им от прожекторните отделения не успяват да работят в синхрон. Английските пилоти могат да противодействат по един единствен способ - като се издигнат над дирижабъла и пуснат върху него няколко бомби. По-късно британските самолети са въоръжени със специално създадени за целта фугасни патрони, изстрелвани от картечници. Последната бомбардировка на дирижаблите е на 5-ти август 1918 г. когато англичаните успяват да свалят един от петте дирижабъла, прихващайки го още при
подхода му към острова.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker