За распер забравете „простите” макари

Pan.bg 11 фев 2019 | 11:04 views (542) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор Светлозар Стоянов

Расперът (Aspius aspius), наричан още харамия, е вид лъчеперка от семейство Шаранови. Разпространена е почти по цялата територия на Централна и Източна Европа, а също и в западните части на Азия. Количеството распер се увеличава от север на юг по простата причина, че тази риба е много топлолюбива. Среща се както в реки, така и на закрити водоеми, но предпочита проточната вода. Най-типичен е за големите широки реки. В малките е или рядък, или въобще го няма. Понякога расперът преминава от големите реки в притоците, като се придвижва на разстояние от порядъка на десет километра. Към качеството на водата е доста по-широкоскроен от много други риби, така че може да се срещне и в най-замърсените водоеми.
Има две особености, които отличават распера от рибите от същото семейство. Първо, той е типичен хищник – за двегодишния распер основна храна са малките расперчета. Освен с тях се храни още с насекоми, червеи и дънни безгръбначни.
Друга отличителна черта са неговите внушителни размери. Може да достигне рекордните 7–8 кг в любителския риболов. Според някои ихтиологически справочници обаче пределното тегло на распера е 12 кг, но се среща информация и за 20-килограмови екземпляри.

Оптимален за риболов на распер е прът с дължина 2–3 м (или двуръчен, или удължен едноръчен), с повишена или средна твърдост и да е подходящ за замятане на примамка с тегло 15–30 г. Изискването за твърдост не е продиктувано от ваденето на рибата, а от необходимостта от солидно тегло на примамките и сериозните натоварвания на пръта по време на замятането.

По-голямо значение има строежът на пръта, т.е. формата на извивката му. За лов на распер са по-подходящи пръти с увеличена конусоидност, които не се огъват по цялата дължина, а основно в горната част. Те имат няколко съществени предимства. Първо, при рязък удар бързо засича, поради което празните кълванета са малко. Центърът на тежестта на конусоидните пръти е някъде около ръчката, от това по-малко се уморява ръката, когато се налага да се извършват много далечни силови замятания. Освен това прътът по-малко болезнено реагира на претоварването, когато теглото на блесната е по-голямо от оптималното. Прътът с оптимален строеж при разтръскване люлее само върха.

Удовлетворителна за лова на распер е безинерционната макара с отворена шпула.
За риболов на распер с тази макара се правят много повече обороти с висока скорост в сравнение с риболова на бяла риба например. Малката скорост на намотаване на простите инерционни макари затруднява лова на распер. Водачите също трябва да бъдат подбрани в съответствие с макарата. Далечината на замятането до 15–20% зависи от правилния подбор и разпределение на водачите, особено ако се използва дебело и твърдо влакно. Трофейните распери не са никак малко по поречието на нашия участък на р. Дунав, така че грабвайте такъмите, времето омекна.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker