Британски учени ще отглеждат лабораторно месо

Pan.bg 19 мар 2019 | 20:42 views (394) commentaries(0)
img
it.dir.bg


За създаването на "бекон в епруветка" ще са необходими множество изследвания

Учени от университета в Бат отгледаха животински клетки върху стръкчета трева като метод за създаване на култивирано в лаборатория месо, съобщи Би Би Си.

Ако процесът може да бъде възпроизведен в промишлен мащаб, такова месо може да се появи в магазините и ресторантите.

Култивираното месо е "алтернативен източник на протеини за изхранване на света", каза инженер-химикът д-р Мариан Елис от университета в Бат. В нейната лаборатория се отглеждат култивирани клетки от прасе, които един ден могат да се превърнат в бекон, без да е необходимо животното да бъде убито.

За да бъдат възпроизведен вкусът и текстурата на бекона, ще са необходими продължителни изследвания. За да има "месото" структура, клетките трябва да се отглеждат върху матрица. В Бат експериментират тази матрица да е естествена - трева. Учените разработват метода с миши клетки, които се използват по-лесно и са по-евтини.

Първият отгледан лабораторно бургер се появи в Холандия през 2013 г. Цената му обаче беше огромна - 250 000 евро. През декември 2018 г. беше произведена "пържола" от клетки в лаборатория в Израел. Ивица от нея струваше 50 долара, но самите й създатели казаха, че трябва да я усъвършенстват.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker