Наблюдаваха неизвестен досега на науката феномен в Антарктида

Pan.bg 22 мар 2019 | 00:34 views (552) commentaries(1)
img
/КРОСС/ Специалисти от Чикагския университет регистрираха нощни трусове в леда в Антарктида, съобщи Сайънс алърт.

Произходът на сеизмичния феномен засега е неизвестен. През летния сезон в Австралия от ноември 2016 г. до януари 2017 г. учените са инсталирали сеизмометри на две места в шелфовия ледник Макмърдо, които са на разстояние 20 км едно от друго. Те са обозначени като "суха" или "мокра" станция в зависимост от характерното за тях топене.

Денем въздействието на слънчевата светлина върху "мократа" станция допринасяло за поява на локви от ронливия повърхностен лед.
Оказало се, че нощем сеизмографите в района на "мократа" станция регистрирали стотици и дори хиляди трусове с естествен произход и продължителност по-малко от секунда. За пръв път е установено наличие на трусове в леда, които зависят от част от денонощието и вероятно са свързани с топенето на шелфовия ледник. За да обяснят феномена, учените предлагат хипотезата, че вследствие на застудяването ледът над получената в резултат на топенето вода започва да се свива.Водата под него замръзва и се разширява. Това деформира повърхностния слой, който в края на краищата се разрушава. Нужни са обаче допълнителни наблюдения, които да потвърдят или опровергаят това виждане.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  SSP Alliance 22 мар 2019, 06:41
   
  0
   
  0

  Тъмната истина за Антарктида!

  Над Маджестик - Последствията От Секретната Космическа Програма

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker