Guardian: Половината от Англия принадлежи на 1% от нейните жители

Pan.bg 20 апр 2019 | 09:09 views (566) commentaries(0)
img
http://pogled.info/svetoven/evropa/Guardian-polovinata-ot-angliya-prinadlezhi-na-1-ot-neinite-zhiteli.103730/Поглед.инфо/ Приблизително 48% от цялата земя в Англия е собственост на аристокрацията или големите корпорации, докато дялът на обикновените англичани е само 5% от земята, пише The Guardian. Отбелязва се, че при равномерно разпределение на териториите между всички англичани, всеки жител на страната би притежавал приблизително един акър земя.

Половината от територията на Англия принадлежи на по-малко от 1% от населението й, според The Guardian, като се позовават на данни, скрити до неотдавна.

"Поразително неравните" резултати показват, че около 25 хиляди земевладелци - представители на аристокрацията и големи корпорации - владеят около половината от всички земи на Англия.

"Аристокрацията и дворянството все още притежават около 30% от Англия", заяви, представителят на природозащитната организация "Приятели на Земята" Ги Шрубсол. Той също така отбеляза, че собствениците на приблизително 17% от земята в Англия и Уелс са все още неизвестни, но има всички основания да се смята, че те са собственост на представители на британската аристокрация.

При това, според оценките на Шрубсол, 18% от британската земя е собственост на големи корпорации, включително чуждестранни.

Освен това, приблизително 17% от територията принадлежи на "шепа неотдавна забогатели предприемачи, олигарси и банкери". В държавния сектор, включително университетската собственост, има приблизително още 8,5% от земята. Според Шрубсол земята, собственост на кралското семейство, е 1,4% от територията на Англия. Други 2% от земята са на благотворителни организации, а църквата притежава само 0,5% от британската земя.

В същото време основната част от населението, което притежава собствено недвижимо имущество, представлява само 5% от всички парцели.

Според тези данни, в случай на равномерно разпределение на териториите между всички жители на Англия, притежание на един англичанин би било почти акър* земя.

В същото време тази информация оставаше недостъпна дълго време. Както отбелязва The Guardian, само разработването на цифрови карти и данни, както и общественият натиск допринесоха за разкриването му.

"Значителната концентрация на собствеността върху земята е безспорно напомняне, че страната ни е страна на малко хора" подчерта министърът на правителството в сянка Джон Трикет. „Това просто е неправилно, че аристократите, чиито семейства притежават същите парцели от векове и големите корпорации имат по-голямо въздействие върху местните квартали, както в градските, така и в селските райони, отколкото хората, които живеят там."

* 1 акър е равен на 4047 кв.м. (бел. ИноТВ).

Превод: М.Желязкова

Стани приятел
на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: Guardian
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker