Какво е общото между Атлантида и Хеопсовата пирамида?

Pan.bg 18 май 2019 | 08:20 views (559) commentaries(0)
img
24chasa.bg

Тайнствената сила на пирамидите” от Богомил Герасимов е книга,

към която интересът не секва вече години наред.

В нея са разгледани както някои от загадките на всемира, така и редица практически въпроси, свързани с пирамидите, като:

защо пирамидата ражда и трупа енергия дори когато е само домашен модел, направен от картон, дърво, стъкло или тел;

наистина ли тази енергия удължава живота и забавя стареенето, пази здравето и помага при лечението на тежки болести, подобрява качеството на хранителни продукти и напитки, превръща водата в козметично средство, подсилва семената и увеличава добива от растения.

Главата описва експериментите, които някои учени са направили в Голямата (Хеопсовата) пирамида и поставя въпроса за това дали тя е дело на хората от Атлантида.

Врата към отвъдното

Големият английски египтолог Флиндърс Петри извършва през 1881 г. и по-късно задълбочени проучвания в Гиза. Той открива, че е имало три гробници за приютяване на фараонските останки, включително три саркофага. Огъст Торнкуист посочва, че освен за гробница Голямата пирамида е служела и за слънчев часовник, календар и астрономическа лаборатория. Зечариа Ситчин отхвърля приказките за гробница и смята, че Голямата пирамида е изпълнявала ролята на фар, ориентир за извънземни, за насочване на космическите им кораби към пистите за приземяване в Синайската пустиня. Роджър Оукланд, учен и автор, предполага, че Голямата пирамида е замислена като огромен радиопредавател и приемник, позволяващ на езическите жреци и царе да поддържат връзка с боговете на Вселената.

Предположението на Оукланд предизвиква интересен въпрос: ако древните царе и жреци са поддържали връзка с "боговете", тоест с извънземни цивилизации или с отвъдното, къде отиват душите на мъртвите, как е ставало това?

Все пак не е ли било осъществявано някакво "погребение" на избрани хора в Царската камера? Преди да затънем в опита за отговор на този въпрос, необходима ни е малка артилерийска подготовка за елементарна ориентация.

Един от основните документи, обясняващ вярванията на древните египтяни, е "Книга на мъртвите", или "Папирусът на Ани", съхраняван в Британския музей. Според тези вярвания човекът представлява комплексно същество, състоящо се от много тела или аспекти. Първото е ХАТ – физическото тяло, после идват АБ – сърцето, моторът на живота, КА – душата, нефизическото тяло, което може да напуска физическото, да отива при боговете, да скита из Космоса и отново да се връща, БА –
сърцето душа, което може да възприема физическа или нефизическа форма и се смята за безсмъртно, ХАЙБИТ – свързано с БА, "сянката", която също може да напусне тялото и да се върне в него, СЕХЕН – жизнената сила, която живее на небето, ХУ – духът душа, безсмъртното тяло на човека, което при смъртта веднага отива на небето, САХУ – тялото с космически качества, РЕН – името на личността, което съществува на небето.

Езотерическите автори по думите на Макс Тот, изглежда, са съгласни, че Голямата пирамида не е била планирана и изпълнена като гробница за фараон, а по-скоро представлява нещо като триизмерен израз на концепциите, залегнали в "Книга на мъртвите", че пирамидата "трябва да служи за място, в което онези лица, отговорни за поддържането на тези концепции живи и чисти – посветените, – да имат преживявания, свързани с тяхната подготовка, изпитания и преминаване към посвещението".

Твърде любопитен е фактът, че във всички пирамиди с погребални камери е бил откриван и саркофаг, но празен,

без мумия, без скъпоценности и предмети,

които според обичая се оставяли на умрелия. Приказките за крадци, които винаги изпреварвали откривателите, напомнят вопли на безпомощност. Как са влезли крадци в Голямата пирамида преди халифа Ал Мамун? И защо след обиране на плячката са губели месеци за съвестно затваряне на пирамидата така, че да не се открие входът й?

Не, другаде е истината. В пирамидата е имало "погребения", но не на мумия, а символични, на живи фараони и други отбрани лица, които са лягали в празния саркофаг. Там са можели да пуснат на воля своята КА – душата, да навести отвъдното, където са другите души, да се почерпи от мъдростта на боговете и да се завърне в тялото, което я очаква в саркофага.

На тази тема – мистичната роля на Голямата пирамида – специално внимание отделя интересният автор Манли П. Хол в книгата си "Тайните учения на всички времена". От него научаваме, че в древни времена фараоните и висшите жреци минавали през пирамидата и я напускали като посветени, като адепти, богове. Затова пирамидата била сграда на "второто раждане", "утроба на мистериите". Според Манли Хол Голямата пирамида била резиденция на тайнствена личност, наричана "Знатния" и "Инициатора" – тоест човек, който въвежда избраните в посвещението. Той бил облечен с дрехи в златни и сини цветове. Никой не го е виждал освен миналите през ритуали на посвещението. А ето и самото описание на ритуала:

"В Царската камера е била пресъздавана драмата на "втората смърт". Тук кандидатът, след като са го разпъвали на кръста на слънцестоянията и равноденствията, е бил погребван в големия саркофаг. Кандидатът се полага в каменния саркофаг и за три дни неговият дух, освободен от тленната обвивка, се втурва към порталите на вечността... Като разбира, че неговото тяло е дом, от който може да се измъква и да се връща без смърт, той получава същинско безсмъртие. В края на трите дни той се връща отново към себе си и след като по този начин лично е преживял голямото тайнство, става истински посветен човек, който е видял и за когото религията е изпълнила своя дълг да го въведе в светлината на бога.

Царската камера е... врата между материалния свят и трансцендентните сфери на природата... Така в определен смисъл Голямата пирамида може да се оприличи на врата, през която древните жреци са позволявали на неколцина да преминат и да се сдобият с индивидуално съвършенство."

Манли Хол разглежда Голямата пирамида като мост между познатата ни история и Атлантида. Всъщност по негово мнение, неподкрепено от доказателства, Голямата пирамида е творение на хора от потъналия континент.

На 12 август 1799 г. Наполеон влиза в Царската камера на Голямата пирамида и заповядва да бъде оставен сам. Не е известно какво е правил там, дали е лягал в празния саркофаг и дали е видял нещо. Но когато излязъл, бил блед, замислен и мълчалив. След години, когато живеел в изгнание на остров Света Елена, негов доверен човек го запитал за преживяването му в пирамидата. "Излишно е да ви казвам – отговорил бившият император. – Няма да ми повярвате."

Мистичните описания на Манли П. Хол съвпадат с преживяването на д-р Пол Брантън, което той разказва в своя книга. С разрешение на египетските власти той прекарва една самотна нощ в Царската камера на Голямата пирамида. Мога да си представя, че човек, оставен сам в това зловещо помещение, ще изпита ужас от обгръщащия го хлад, ще се почувства като жив погребан в гроб. С това е съгласен и д-р Брантън: "Тя (камерата – б. м.) има особена, напомняща смърт студенина, която пронизва до мозъка на костите."

Д-р Брантън, изглежда, добре познава египетската религия и някои правила на парапсихологията, защото, преди да се впусне в този експеримент, се подлага на съответна подготовка. Той пости три дни, което го е направило по-възприемчив към явленията, съществуващи в пирамидата, за които знае от Манли Хол и други автори. Той сяда с гръб към саркофага и загасва електрическия си фенер. В един момент чувства, че нещо особено се носи из въздуха, усеща някакво негативно присъствие. Изпитва и силно желание да се откаже, да излезе от пирамидата. Успява да издържи на напрежението, да надвие обзелия го страх. После внезапно цялата атмосфера се променя. Отначало чувства някакъв успокоителен, добронамерен полъх, поява на положително присъствие. И тогава пред очите му се очертават две човешки фигури, приличащи на висши жреци. Не ги вижда да говорят, но чува в себе си (подобно на д-р Рей Браун в подводната пирамида) думите на единия. Той го пита защо е дошъл, светът на смъртните не му ли е достатъчен? После го предупреждава да си тръгне, докато е още време.

Д-р Брантън упорито настоява, че иска да остане. Тогава жрецът, който му бил говорил, се обръща и изчезва. Другият жрец приканва Брантън да легне в саркофага, както в миналото са лягали избраните да бъдат посветени. Д-р Брантън се подчинява на поканата и след няколко минути вече чувства, че се носи над тялото си. Вижда сребърната нишка, съединяваща старото му тяло с новото, онова, което се носело във въздуха. Има и усещането на лекота и свобода.

Вторият жрец му казва, че трябва да се завърне и да отнесе със себе си следното послание: "Знай, сине мой, че в този древен храм лежат загубеният летопис за ранните човешки раси и Заветът на създателя, предаден чрез първия от неговите велики пророци. Знай също, че избрани хора в миналото бяха довеждани тук, за да им се покаже този завет и те да се върнат при своите хора и да поддържат жива великата тайна. Отнеси със себе си предупреждението, че когато изоставят своя създател и се отнасят към хората с омраза, както беше с владетелите на Атлантида, по чието време тази пирамида беше построена, те са унищожавани от тежестта на собствената им греховност, както хората от Атлантида бяха унищожени."

Когато жрецът престава да говори, Брантън внезапно се усеща обратно в своето тяло. Той става, облича си сакото и поглежда часовника. Часът е точно 12, обичайното време за тайнствени преживявания.

Както посочва и Макс Тот, разказът на Пол Брантън в неговата книга "Изследване в тайния Египет" прилича на съновидение, включващо подробности от прочити на стари религиозни текстове. Дали той е бил повлиян от тях, или всичко в преживяването му извира дълбоко от неговото подсъзнание, не мога да кажа. Но историята е любопитна и още веднъж илюстрира богатата гама от теории, хипотези и чувства, които предизвиква Голямата пирамида.

Из „Тайнствената сила на пирамидите” на КК "Труд"
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker