Пет изобретения на древните египтяни, без които не можем (ВИДЕО)

Pan.bg 11 юни 2019 | 13:14 views (605) commentaries(0)
img
blitz.bg


Обикновено асоциираме египетската цивилизация с мумиите и пирамидите, но тя всъщност е създала безброй изобретения, някои от които ползваме и до днес.

Вижте ги:

Презервативите

Знаете ли, че идеята за презерватива произхожда от Египет?

От Националния музей в Кайро твърдят, че изложена там кожена торбичка е първият презерватив и го е носил лично фараон Тутанкамон (1343-1325), управлявал Египет на възраст от 9 до 18 години.

Египтяните използвали подобна обвивка от плат при секс, за да се предпазват от болести.

Историята твърди още, че в Древен Египет презервативът служил на мъжа за... украшение. Правели го от животински черва, украсявали го със скъпоценни камъни и при тържествени случаи го носели върху гърдите на горната си дреха, сякаш е медал.

Токчетата
На Египет се дължи и изобретяването на тока на обувките.

Но обувки с ток носели не фараонът или жреците, а обикновените селяни, на които той служел за опора при придвижване по разораната земя.

В Древен Египет обувките се изработвали от папирус. В началото те се носели само от фараона и приближените му. Съпругата на фараона обаче не била смятана за негова приближена и ходела боса.

Хартията
Смята се, че хартията е била изобретена от древните египтяни около 4000 г. пр. Хр, когато е носела името папирус. Египтяните използвали тръстика, която обработвали, за да се превърне в тънък, корав лист.

Химикалката
За химикалка в Древен Египет са използвали кости, метална пръчка или остри скали.Водният часовник

Воден часовник
Заедно със слънчевите часовници, водните са едни от най-древните. Смята се, че произхождат от Египет. Водният часовник е механизъм за измерване на времето чрез регулиране на потока (струята) на течност, обикновено вода. Днес по-често се използва за украса и като произведение на изкуството.

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker