Търсят входа на гробницата на Малтепе

Pan.bg 17 юни 2019 | 15:45 views (588) commentaries(0)
img ПловдивПрес

20-метрова каменнна кула разкриха археолозите на могилата край Маноле

Разкопките на могилата Малтепе край пловдивското село Маноле продължават и целта е през тази година да бъде открит входът на гробницата, в която се предполага, че е погребан император. Това стана ясно при възобновяването на проучвателните дейности на могилата, чийто ръководител е директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов. „Номер едно цел е за тази година е да се намери входът на гробницата и Коцето (Костадин Кисьов – б. р.) да сложи шапката на Индиана Джоунс и да каже“, заяви кметът на Пловдив Иван Тотев. Община Пловдив отпусна 300 000 лв. за разкопките през 2019-а.

Могилата вече е датирана към 3 в. сл. Хр., но според Кисьов самата постройка може да е по-стара. „Предполагаме, че тук е погребан император, защото по това време тракийски владетели няма. Хипотезите са много, но във всички случаи става дума за човек, който е управлявал Пловдив“, каза още Костадин Кисьов. Около гробницата са открити 12 култови ями – за поставяне на дарове и монети. Те са 100-150 години по-късни и според Кисьов тази продължитела дълго във времето почит също показва, че става дума за голяма личност.

До гробницата е открита 20-метрова кула, която още не проучена изцяло, но се знае, че на нея е имало каменен постамент, върху който е имало статуя. Самата статуя не е открита на този етап.

„Израснал съм тук, много съм се питал какво има в тази могила и ще бъда щастлив, ако разберем кой е погребан в тази гробница“, каза кметът на обшщина „Марица“ Димитър Иванов.

През зимата община „Марица“ беше осигурила охраната на обекта, който е особено привлекателен за иманярите.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker