Данаил Кирилов поиска от ВСС автентично тълкуване на разпоредба от ЗСВ

Pan.bg 15 юли 2019 | 15:41 views (352) commentaries(0)
img http://legalworld.bg

Правосъдният министър помоли кадровиците да му позволят понякога да не ръководи заседанията на Пленума, а да може само да присъства

Правосъдния министър Данаил Кирилов изненада членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) с екзотично предложение. Малко след като Пленумът към кадровия орган гласува единодушно стартирането на процедура за избор на нов главен прокурор, без да е внесено като официална или допълнителна точка в дневния ред, Кирилов помоли членовете на ВСС да му "позволят" при определени случаи да може само да присъства на заседанията, но не и да ги ръководи.

Искането на правосъдния министър за нещо като "автентично тълкуване" на закона от страна на Пленума предизвика смут сред кадровиците, които напомниха, че Законът за съдебната власт (ЗСВ) е ясен и в случая няма място за интерпретации.

А разпоредбата от ЗСВ, за която Кирилов поиска тълкуване, гласи: Чл. 32. (Изм. - ДВ, бр. 33 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 2016 г.) (1) Министърът на правосъдието председателства заседанията на пленума на Висшия съдебен съвет. Той не участва в гласуването. При отсъствие на министъра на правосъдието пленумът на Висшия съдебен съвет се председателства от представляващия Висшия съдебен съвет, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд или от главния прокурор.

"Чисто процедурно искам да поставя въпроса за тълкуването на правилата и съобразяването с тях – дали бихте възприели, че това е изцяло в полза на министъра и му дава интензивна правна възможност да участва в заседанието и да го ръководи. Бих настоял, ако е възможно, да има случаи, в които министърът на правосъдието присъства и участва по своя преценка на заседания, в които намери за необходимо да вземе становище, без да ръководи заседанието. Разсъждавам от гледна точка на това, че комуто е позволено по-голямото е позволено и по-малкото. В интерес на ВСС е представляващият да може да води заседанието и в присъствието на министъра", заяви Кирилов.

"Не мога да разбера логиката на това, което искате. Няма проблем министърът да изказва становище дори като води заседанието, а ми се струва нелогично да присъствате и да не председателствате. Няма законова логика в това", заяви недоуменито си главният прокурор Сотир Цацаров.

"Ваше право е да отсъствате при служебни ангажименти, но когато Вие сте тук и присъствате, сте задължен
да ръководите заседанието. Ваше право е и да участвате в дебата. Ако така се постави въпросът, то трябва да и в Съдийска колегия и Прокурорска колегия председателите на ВКС, ВАС и главният прокурор, респективно, да могат да присъстват на заседанията, но да не ги водят. Това е извън духа на закона", заяви и председателят на ВКС Лозан Панов. Ръководителят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков подкрепи мнението на Цацаров и Панов.

Накрая, правосъдният министър се отказа от искането си и заяви, че "в такъв случай правилата остават така, както са си". "Ще се придържаме към стриктното прилагане на чл. 32, ал. 1 от ЗСВ", съгласи се Кирилов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker