ТАЙНИТЕ НА ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ (ФОТО-ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 19 май 2017 | 15:34 views (15319) commentaries(1)
img Българските морски новини

Специално за Pan.bg от о-в Света Анастасия - Херман Мелвил

Пътешествието на читателите на Pan.bg в Черно море продължава с нови и още по-интригуващи дестинации. Както споделихме с Вас в репортажа, посветен на пълната промяна в пристанище Бургас (17 май т.г.) нашият редовен кореспондент Ърни Хемингуей е осигурил специален дописник за Pan.bg от остров Света Анастасия. Днес публикуваме първия репортаж на г-н Херман Мелвил, който е свързан професионално с острова от дълги години и ще има приятното задължение да ни информира за новостите тук.

Остров Света Анастасия се намира на 6,5 км (или 4 морски мили) югоизточно от Бургас. Разположен е между нос Чукаля и нос Атия и има площ около 9 декара. Между Бургас и острова извършва плавания по график общинският катамаран "Анастасия", който е добре познат на нашите читатели като "герой" от предишни репортажи. Обикновено "Анастасия" отплава от "Магазия 1", разположена в началото на Зоната за обществен достъп в пристанище Бургас. Резервации за пътуване с катамарана можете да направите предварително по телефон (0882 004 124) или електронна поща (reservations@gotoburgas.com). Цените на билетите в зависимост от сезона и различните категории варират от 9 до 12 лева.

На острова са изградени пристан, голяма и малка манастирска сграда, църква "Успение Богородично", музей, лекарна, магазин за сувенири, ресторант, открита сцена за културни събития, стаи за гости, наблюдателни площадки, фар. За фара и неговите прочути герои ще разкажем в близко бъдеще.

Някои от най-интересните инициативи на острова през тази година вече стартираха - на 7 май тук се проведе почистване на морското дъно от водолазен клуб "Приятели на морето" и беше извадена първата реколта от миди от островната ферма, а на 17 май се състоя творческия форум "Часът на поета". Освен български поети във форума се включиха и чуждестранни гости. На сцената на острова бяха прочетени стихотворения и ракази, които ще бъдат оценени от специално жури, а награждаването е планирано за 15 август. Значителен интерес и добър отзвук сред обществеността предизвиква проектът "Един учебен час на остров Света Анастасия". За него ще разкажем допълнително.

Благодарим на г-н Мелвил и очакваме следващото му включване, което ще бъде посветено на някои от загадките на острова - природните феномени Гъбата, Вкаменените кораби, Драконът, Портите на Слънцето и
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > Входът към съкровищницата.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ТАЙНИТЕ НА ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ (ФОТО-ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/15 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  LeniN 01 юни 2017, 18:06
   
  0
   
  0

  Хахаха. Току що погледнах Викито и попаднах на следните патосни редове:

  "След Деветоюнския преврат от 1923 година, занемареният островен манастир се превръща в удобно място за изолация на политически опоненти на правителството на Александър Цанков. Така през втората половина на 1923 година на острова са затворени 132 комунисти и земеделци. Трудната поддръжка на островния затвор принуждава правителството да прехвърли затворниците в бургаския полицейски участък, а една част от тях са освободени. След атентата в софийската църква Света Неделя през април 1925 година, островът отново е превърнат в затвор, като само в четири от килиите са затворени 90 арестанта."

  По-нататък се утвърждава че са избягали от затвора 90 души, а 45 достигнали до СССР като там "повечето" били пратени в концлагер в Сибир.

  Без да се спирам на дреболии, започвам да се питам, как е възможно на някой да му дойде на ум да превърне Манастир в Затвор, а по всяка видимост и Концлагер ( остров, трудно снабдяване с храна и електричество за "затвора" , вероятна липса на питейна вода).

  Интересното е че вината им, затварянето и екзекуциите са били осъществени в рамките на 1 година условно казано, като всъщност срока е по-кратък. В Лондон съдът заседава почти десетилетие за съдбата на политическите затворници от Ирландия и не можейки да достигнат доказване не вината ги самоубиват. Но ние в БГ сме винаги по- и най- .

  После, отишли в СССР и се озовали "повечето" в Сибир (което според статията е название на концлагер). От "повечето" 90 или 45 както се уточнява побегнали и достигнали СССР се цитира само 1 име. Естествено информацията за споменатия лидер на групата идва от някакъв с нищо нелегитимиращ се източник. По принципа ЕЖК.

  Собствеността над манастира е възстановена на Църквата, но явно тя е била доброволно предадена (според публикацията) на фашистката власт при Цанков. А след като властта става "демократична" след неговото бягство извън страната не е възстановявана на църквата от довоенните власти.

  Едва днес е поправена тази "грешка".

  Интересно е и при какви обстоятелства църквата може да предаде "доброволно" имущество, без да поиска компенсация за това и дали такова е давано вече?

  Пази ли се цялата документация за съдбата на Острова и съхранява ли се в пълна компактност? Възможно ли е при смяна на стопаните тя да е намаляла количествено и качествено?

  Разбира се не мисля да измъчвам смирените богослужители с разпити в стил "Гестапо". Предполагам и се надявам да са направили усилия да съхранят историята за нас такава каквато е, а не каквато се иска да е за някои.

  А, добре е все пак че Викито съобщава че "атентатът" е станал 1925г. а не преди нея. Като за самият атентат до ден днешен няма ясни данни кой и как го е извършил и защо. Знае се само че са заловени само 3ма души в Св.София на мястото на трагедията, но цели 90 са били интернирани. При това не в следствено и не в затвор а в концлагер. Доста интересно. Нещо като Гуантанамо Бей. Повечето не са имали присъди при това. А както знаем от споменатия пример с Ирландците следствието трае десетилетия и присъда трудно може да се достигне, особено при липса на доказателства дори в участие.

  Колкото до загиналият в Гулаг. Присъдите за престой в такъв интернат са макс.5 години и винаги след достигане на присъда. Не се споменава дали човекът не е починал от дългото и опасно пътуване, по каква причина е бил пратен там. Обикновено в СССР има разстрел за големи престъпления, а не интерниране. Принудителното заселване е практика по цял свят, особено за търсещи политическо убежище. Пращат те винаги в някоя гора или затънтен край. Тази практика съществува от векове. След престой от няколко години в гората имаш право да поискаш да се заселиш другаде. Някои части на Сибир се намират на геогр.ширина на Виена. А там също живеят хора.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker