ТАЙНИТЕ НА ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ (ФОТО-ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 19 май 2017 | 15:34 views (3603) commentaries(0)
img Българските морски новини

Специално за Pan.bg от о-в Света Анастасия - Херман Мелвил

Пътешествието на читателите на Pan.bg в Черно море продължава с нови и още по-интригуващи дестинации. Както споделихме с Вас в репортажа, посветен на пълната промяна в пристанище Бургас (17 май т.г.) нашият редовен кореспондент Ърни Хемингуей е осигурил специален дописник за Pan.bg от остров Света Анастасия. Днес публикуваме първия репортаж на г-н Херман Мелвил, който е свързан професионално с острова от дълги години и ще има приятното задължение да ни информира за новостите тук.

Остров Света Анастасия се намира на 6,5 км (или 4 морски мили) югоизточно от Бургас. Разположен е между нос Чукаля и нос Атия и има площ около 9 декара. Между Бургас и острова извършва плавания по график общинският катамаран "Анастасия", който е добре познат на нашите читатели като "герой" от предишни репортажи. Обикновено "Анастасия" отплава от "Магазия 1", разположена в началото на Зоната за обществен достъп в пристанище Бургас. Резервации за пътуване с катамарана можете да направите предварително по телефон (0882 004 124) или електронна поща ([email protected]). Цените на билетите в зависимост от сезона и различните категории варират от 9 до 12 лева.

На острова са изградени пристан, голяма и малка манастирска сграда, църква "Успение Богородично", музей, лекарна, магазин за сувенири, ресторант, открита сцена за културни събития, стаи за гости, наблюдателни площадки, фар. За фара и неговите прочути герои ще разкажем в близко бъдеще.

Някои от най-интересните инициативи на острова през тази година вече стартираха - на 7 май тук се проведе почистване на морското дъно от водолазен клуб "Приятели на морето" и беше извадена първата реколта от миди от островната ферма, а на 17 май се състоя творческия форум "Часът на поета". Освен български поети във форума се включиха и чуждестранни гости. На сцената на острова бяха прочетени стихотворения и ракази, които ще бъдат оценени от специално жури, а награждаването е планирано за 15 август. Значителен интерес и добър отзвук сред обществеността предизвиква проектът "Един учебен час на остров Света Анастасия". За него ще разкажем допълнително.

Благодарим на г-н Мелвил и очакваме следващото му включване, което ще бъде посветено на някои от загадките на острова - природните феномени Гъбата, Вкаменените кораби, Драконът, Портите на Слънцето и
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Входът към съкровищницата.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ТАЙНИТЕ НА ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ (ФОТО-ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/15 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ
eXTReMe Tracker