ТИТАНИЧНО ЗА PAN.BG ОТ НОС СУНИОН: ТАМ, КЪДЕТО МЪЛНИИТЕ НА ЗЕВС СЕ СРЕЩАТ С МОРСКИТЕ СТИХИИ НА ПОСЕЙДОН! (ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ)

Pan.bg 31 юли 2017 | 23:09 views (10467) commentaries(0)
img Международна морска хроника № 4

Специално за Pan.bg нос Сунион - граф Монте Кристо

Броени дни след като ни представи най-новата и най-модерната суперяхта в света - зашеметяващата Faith на Лорънс Строл, която струва 200 млн. долара (24 юли 2017 г.) и най-свирепите морски чудовища от музея в Беницес (26 юли 2017 г.) нашият нов кореспондент за Средиземноморието граф Монте Кристо ни изпраща спиращи дъха кадри от нос Сунион в провинция Атика.

Този път в неговия обектив попадна легендарния храм на морския бог Посейдон, разположен на около 70 километра от Атина. Първото споменаване на нос Сунион откриваме в "Одисея" на древногръцкия поет Омир, а храмът на Посейдон е изграден тук около 444-440 г. пр. Хр. Общият брой на колоните на храма в оригиналния му вид е 34. До наши дни са достигнали само 15 от тях.

В древността тук задължително са акостирали с корабите си всички моряци, за да оставят подаръци или да извършат жертвоприношения, с които да измолят благоволението на Посейдон за успешно плаване преди да се впуснат в дълги пътешествия по море. Освен това тук е изградена здрава крепост, чиято главна задача е да контролира корабоплаването и търговията. В пантеона на древногръцките богове Посейдон се нарежда на второ място след всемогъщия Зевс и гневът му най-често намира израз в ужасяващите бури, които изпраща на мореплавателите.

В по-ново време нос Сунион се превръща в любимо място на редица писатели, поети, музиканти и изобщо дейци на културата. Един от редовните посетители тук, който черпи вдъхновение от красотата на морето и легендите за морския бог Посейдон е прочутият поет от 19 век лорд Джордж Гордън Байрон.

За всички, които се увличат от корабите и пристанищата публикуваме и няколко снимки от оживения трафик в района на нос Сунион. На фотографии 12, 14 и 16 можете да видите турския кораб за генерални товари Aliye Hanim (с IMO номер 9414723). Той има дедуейт 3335 тона, дължина 87,2 метра и широчина 12,3 метра. Построен е през 2007 г. В момента корабът се намира в близост до о-в Макронисос, срещу нос Сунион.

Около храма на Посейдон е намерила убежище голяма колония от птици. Две от тях "наблюдават" от височините турския кораб за генерални товари Aliye Hanim
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > (снимки 26 и 28).

Благодарим на граф Монте Кристо за поредния изключителен фото-репортаж и очакваме следващото му включване от Средиземноморието.

Следете международните морски новини в Pan.bg!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ТИТАНИЧНО ЗА PAN.BG ОТ НОС СУНИОН: ТАМ, КЪДЕТО МЪЛНИИТЕ НА ЗЕВС СЕ СРЕЩАТ С МОРСКИТЕ СТИХИИ НА ПОСЕЙДОН! (ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/29 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker