ОТ СЪРЦЕТО НА СТРАНДЖАНСКАТА РЕПУБЛИКА: ВИЖТЕ ИСТОРИЧЕСКАТА МЕСТНОСТ ПЕТРОВА НИВА И НЕЙНИТЕ ГЕРОИ!

Pan.bg 23 сеп 2017 | 09:00 views (19133) commentaries(1)
img Българските морски новини № 120

Специално за Pan.bg от Петрова нива - Георги Кондолов (дядо Жельо), Христо Силянов (Пирински) и Михаил Герджиков (Мишел)

В българската история има много въстания, които под определена форма са свързани с Черно море или река Дунав или пък зависят в логистично отношение от снабдяването по море или река. Илинденско-Преображенското въстание вероятно е единственото, при което се говори за постигането на господство от въстанниците по суша и море.

В своя труд "Спомени от Странджа. Бележки по Преображенското въстание в Одринско - 1903" Христо Силянов, революционер, деец на ВМРО, историк и поет посвещава специална глава на въстанието на крайморските участъци. В нея той отбелязва: "Аз бях изненадан от успеха на акциите в двата крайморски участъка на Цено Куртев и Петър Ангелов, обемащи селата: Пиргопуло, Резово, Блаца и Маджура. Въстаниците от тези участъци през първите дни на въстанието унищожиха или прогониха намиращите се в района им турски гарнизони, изравниха със земята няколко съседни турски села, подчиниха на организацията крайморските гръцки села и градеца Ахтопол и двадесетина дена се наслаждаваха на пълна свобода — господари по сухо и по море".

Водени от желанието да разкажем на нашите читатели повече за въстанието и неговите герои посетихме историческата местност Петрова нива, където всяка година през м. август се организира национален събор в памет на борбите на тракийци за освобождение от Османската империя и присъединяване към Родината.

До тук можете да достигнете най-бързо и лесно от Бургас по пътя, който тръгва от квартал Крайморие и преминава през селищата Маринка, Крушевец и Звездец. От Зведец следва отбивка към Петрова нива - тесен път с дължина 12 км, който ще Ви отведе в сърцето на красивата Странджа планина.

Въстанието носи имената на двата църковни празника, на които избухват двата основни бунта съответно в Македония и Одринско. В Битолския вилает и Солунския вилает то избухва на 20 юли/2 август 1903 г. или Илинден, а в Одринския вилает – на 6/19 август 1903 г. или Преображение Господне. Решението за започването на бойните действия в Одринския революционен окръг е взето на конгреса в Петрова нива на Преображение Господне. Въстанниците в Македония и Одринска Тракия водят около 300 сражения срещу 350-хилядната турска войска.

На територията на историческата местност Петрова нива
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > днес са изградени църковен храм "Св. Петка", монументален паметник с костница на войводата Георги Кондолов, музейна сбирка и сцена за културна програма.

От музейната сбирка можете да научите повече за разпокъсването на България след Берлинския конгрес, национално-освободителното движение в Одринска Тракия и Македония, дейността на революционната емиграция в Освободена България, конгреса на Петрова нива, обявяването и хода на въстанието, движението на различните чети и по-важните сражения, ролята на жените във въстанието, международния отзвук, бежанската съдба на тракийските българи, летописците на въстанието и др. Изложени са и лични вещи на въстанниците, включително огнестрелно и хладно оръжие.

Портретите на водачите Георги Кондолов, Михаил Герджиков, Стамат Икономов и Лазар Маджаров са поставени на видно място в музейната сбирка, а върху всеки от тях са изписани огнените слова, с които са въодушевявали четниците в борбата. Вечна слава на героите!

Благодарим на нашите нови кореспонденти за обширния фото-репортаж и очакваме следващото им включване!

Следете българските морски новини в Pan.bg!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ОТ СЪРЦЕТО НА СТРАНДЖАНСКАТА РЕПУБЛИКА: ВИЖТЕ ИСТОРИЧЕСКАТА МЕСТНОСТ ПЕТРОВА НИВА И НЕЙНИТЕ ГЕРОИ!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/57 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  А Красимир Премянов 23 сеп 2017, 14:19
   
  0
   
  0

  обяви преди време, че искал един ден Тракия да стане автономна област.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker