ГОРЕЩО ОТ НОВИ САД: ВИЖТЕ "ГИБРАЛТАР НА ДУНАВА" ИЛИ ПЕТРОВАРАДИНСКАТА КРЕПОСТ! КАКВО ОСТАНА ОТ МОСТА СЛЕД БОМБАРДИРОВКИТЕ НА НАТО?

Pan.bg 31 окт 2017 | 22:40 views (11022) commentaries(0)
img Световна морска хроника № 12

Специално за Pan.bg от Нови Сад - Самотният бегач на дълго разстояние

Нашият нов кореспондент, който се изявява под името на прочутия герой на британския писател Алън Силитоу ни изпраща своя втори фото-репортаж. След като ни разказа в снимки за Седемте рилски езера на 10 септември т.г. днес той ни е подготвил едно страхотно пътешествие до Нови Сад.

Нови Сад е разположен на брега на река Дунав в област Войводина в Северна Сърбия и води началото си от малко рибарско селище с името Бистрица. В рамките на Османската империя, а по-късно и на Австрийската империя селището се превръща в голям град и важна твърдина.

Населението е смесено: сърби, унгарци, немци. Това е и причината градът да бъде наричан с алтернативните си имена и до днес - Уйвидек (на унгарски) и Нойзац (на немски). През 19 век Нови Сад е един от центровете на сръбското възраждане. Както е известно през 1868 г. тук живее и работи българският общественик, поет, писател и революционер Любен Каравелов. За известен период от време той е затворен в Петроварадинската крепост, наричана още и "Гибралтар на Дунава", заради своите впечатляващи мащаби. В периода на австрийското владичество тя разполагала с военен гарнизон от 30 000 души и мрежа от подземни коридори с дължина около 16 км.

В настоящия фото-репортаж можете да видите пристанището на Нови Сад (снимки 1 и 2), железопътния мост, по който преминава влакова композиция (4), няколко плаващи кафани (10 и 11), прочутата Петроварадинска крепост с часовниковата кула (13 и 14), катерите на сръбската Гранична полиция (16), красивия дунавски парк (19 и 20) и езерото в парка (22, 23 и 24). На снимка 12 са отбелязани останките от стария Варадински мост (носещите колони) след бомбардировките на НАТО през 1999 г.

Благодарим на нашия нов кореспондент за снимките и очакваме следващото му включване.


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГОРЕЩО ОТ НОВИ САД: ВИЖТЕ "ГИБРАЛТАР НА ДУНАВА" ИЛИ ПЕТРОВАРАДИНСКАТА КРЕПОСТ! КАКВО ОСТАНА ОТ МОСТА СЛЕД БОМБАРДИРОВКИТЕ НА НАТО?

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/24 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker