ЗАВЛАДЯВАЩО ФОТО-ОКО ОТ ЗЕМУН: ТИХ, БЯЛ ДУНАВ - 15 МИГА ОТ ЕСЕНТА В ЦАРСТВОТО НА БЕЛИТЕ ЛЕБЕДИ!

Pan.bg 18 ное 2017 | 11:46 views (4173) commentaries(0)
img Световна морска хроника № 15

Специално за Pan.bg от Земун - Самотният бегач на дълго разстояние

Нашият нов кореспондент, който се изявява под името на прочутия герой на британския писател Алън Силитоу ни изпраща своя трети репортаж. След като ни разказа в снимки за Седемте рилски езера на 10 септември и Петроварадинската крепост, наричана "Гибралтар на Дунава" на 31 октомври т.г. днес той е решил да ни изненада с една прекрасна фото-сесия от пристанището на Земун, Сърбия.

Земун води началото си от времето на келтите, когато тук е съществувало селище на река Дунав под името Таурунум. През 2 век от н.е. римляните построяват тук крепост и база на речния си флот. По-късно крепостта преминава във владение на Византийската империя и често е нападана от аварите и хуните, дори и от франките. С идването на славяните и българите в района името на селището се променя на Землян. Някои историци като А. Дреко предполагат, че то остава в пределите на Първата българска държава до края на управлението на цар Симеон I. През следващите векове се превръща в ябълката на раздора и жестоко противопоставяне между византийци, сърби, унгарци и турци. След почти двувековно османско владичество Земун преминава в т.нар. Военна граница на Австрийската и по-късно Австро-Унгарска империя. Днес е част от сръбската столица Белград със статут на окръг.

Земун е свързан и с историята на българската търговия. През 19 век в пристанището на града редовно пристигат параходи със стоки за най-големите български търговци, поръчани в Австрия и Унгария. От Земун стоките се претоварват на кервани, които поемат към пазарите и панаирите в Скопие, Битоля и Велес в Македония.

В настоящия репортаж можете да видите пристанището на Земун в края на октомври т.г. с многобройните кораби, шлепове, яхти, моторни лодки и рибарски каици, които ще зимуват тук, както и местната колония от красиви бели лебеди.

Благодарим на нашия нов кореспондент за снимките и очакваме следващото му включване.

Следете международните морски новини в Pan.bg.


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ЗАВЛАДЯВАЩО ФОТО-ОКО ОТ ЗЕМУН: ТИХ, БЯЛ ДУНАВ - 15 МИГА ОТ ЕСЕНТА В ЦАРСТВОТО НА БЕЛИТЕ ЛЕБЕДИ!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/14 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker