ЖИВОПИСНО: СЛЕД МОРЕ ПО ПЛЕВЕНСКИ И МОРЕ ПО...САМОКОВСКИ! ВИЖТЕ НАЙ-НОВОТО ЕЗЕРО В САМОКОВ, НАСЛЕДНИК НА НЯКОГАШНОТО "ВОДНО ОКО"!

Pan.bg 22 ное 2017 | 12:11 views (5193) commentaries(0)
img Българските морски новини № 160

Специално за Pan.bg от Самоков - Самотният бегач на дълго разстояние

Нашият нов кореспондент, който се изявява под името на прочутия герой на британския писател Алън Силитоу ни изпраща своя четвърти репортаж. След като ни разказа в снимки за Седемте рилски езера на 10 септември т.г., Петроварадинската крепост, наричана "Гибралтар на Дунава" на 31 октомври т.г. и Царството на белите лебеди в Земун на 18 ноември т.г., той се завърна в София и днес ни изпраща репортаж от новия парк на Самоков.

За връзката на разположения под белите върхове на Рила Самоков с морето вече сме публикували материали и снимки в Pan.bg през 2012 г. В допълнение през лятото на 2016 и настоящата 2017 г. следихме новостите във ветроходството на съседния язовир Искър и Панчаревското езеро.

Сега представяме на вниманието на читателите най-новото езеро в Самоков, изградено в парк "Крайречна зона" до хипермаркет "Била". Според запознати някога в града е имало красиво езеро с името "Водното око". Това се потвърждава и от проекта за благоустрояване на крайречната градска зона, където още през 2014 г. е записано изискването да се възстанови "старото езеро в живописен вид".

Възстановеното през 2016 г. езеро вече привлича много туристи и гости, а от него се открива прекрасна гледка към града и величествените върхове на Рила. Площта на новия парк е около 30 декара, тук са изградени и ресторант, изкуствен остров, декоративен мост, детска площадка, кът за скейтборд, кораб-атракцион, пейки и др. До моста е поставен внушителен по размери камък от планината. В езерото е заселена малка колония от лебеди и патици.

За финал на днешната статия публикуваме и фрагмент от пощенска картичка, издадена през далечната 1973 г., на която можете да видите езерото в планинския курорт Боровец, разположен само на 10 километра от Самоков. Повече за него и някогашната флотилия от лодки там ще научим в близко бъдеще от Самотния бегач на дълго разстояние.

Благодарим на нашия нов кореспондент за снимките и очакваме следващото му включване.

Следете морските новини от България в Pan.bg!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Самоков и морето или самоковските котви за флота на Османската империя

http://www.pan.bg/view_article-3-9768-Samokov-i-moreto-ili-samokovskite-kotvi-za-flota-na-Osmanskata-imperiq.html


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ЖИВОПИСНО: СЛЕД МОРЕ ПО ПЛЕВЕНСКИ И МОРЕ ПО...САМОКОВСКИ! ВИЖТЕ НАЙ-НОВОТО ЕЗЕРО В САМОКОВ, НАСЛЕДНИК НА НЯКОГАШНОТО "ВОДНО ОКО"!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/18 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker