СРЪБСКИ ЛЕГЕНДИ 3х1: ВИЖТЕ "КУЛАТА НА СМЕЛИТЕ", ГИГАНТСКИЯ ПЛАВАЩ СПОРТЕН ЦЕНТЪР KOLOS И МЯСТОТО НА ВЛИВАНЕТО НА САВА В ДУНАВА! (ОБНОВЕНА С ОЩЕ 10 СНИМКИ)

Pan.bg 26 ное 2017 | 16:26 views (4935) commentaries(0)
img Световна морска хроника № 16

Специално за Pan.bg от Белград - граф Монте Кристо

Обикновено през есента и зимата "запознаваме" нашите читатели освен с кораби и с различни плаващи съоръжения, които представляват интерес от инженерна гледна точка. През 2016 г. например Ви разказахме за плаващия ресторант-гигант Albatros в Прага (5 декември) и прочутите плаващи кафани в Белград (17 ноември).

Днес отново се завръщаме в сръбската столица със снимки на впечатляващия спортен център Kolos, изграден върху гигантски понтон на река Дунав. Пълното му наименование е Kolos sportsko rekreativni centar na vodi и се явява едно от най-популярните места сред младите хора в Белград. Намира се в близост до Кула Небойша, известна и като "Кулата на смелите" (снимка 3) под крепостните стени на Калемегдан. Името на кулата идва от времето на османското владичество, когато е била използвана като затвор за бунтовници, най-често християни.

На първия етаж на спортния център е разположено многофункционално игрище с размери 38 м х 18 м, което може бързо да сменя предназначението си в зависимост от предпочитанията на желаещите - футболно поле, тенис корт, волейболна площадка и т.н. На втория етаж посреща любителите на бодибилдинга огромен фитнес-център.

Старото местоположение на Kоlos е било в района на Бранков мост. През 2013 г. той е изтеглен с влекачи и позициониран край "Кулата на смелите", в източна посока от мястото, където река Сава се влива в река Дунав.

В допълнение публикуваме още 10 фотографии на интересни обекти в района. На снимка номер 13 можете да видите мястото на вливането на река Сава в река Дунав при Големия (Veliko ratno ostrvo) и Малкия боен остров (Malo ratno ostrvo). Снимката е направена от източния бряг на река Сава под стените на крепостта Калемегдан.

В близост до спортния център Kolos се намират плаващ ресторант-бирария (снимка 4), зимовник за лодки (5), няколко ретро-кораба, преоборудвани в кафани (8, 9 и 10), ресторант "Воденица" (11) и две къщи на вода (12).

Благодарим на граф Монте Кристо за снимките и очакваме следващото му включване. Наскоро той е успял да привлече за Pan.bg нов дописник от сръбската столица, който ще има приятното задължение да ни информира редовно за новостите в корабоплаването и пристанището.

Следете международните морски новини в Pan.bg!


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


СРЪБСКИ ЛЕГЕНДИ 3х1: ВИЖТЕ "КУЛАТА НА СМЕЛИТЕ", ГИГАНТСКИЯ ПЛАВАЩ СПОРТЕН ЦЕНТЪР KOLOS И МЯСТОТО НА ВЛИВАНЕТО НА САВА В ДУНАВА! (ОБНОВЕНА С ОЩЕ 10 СНИМКИ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/13 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker