УДАРНО: БЯЛО, СИНЬО, ЗЛАТНО МОРЕ ИЛИ ПРОСТО...СОЛУНСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ!

Pan.bg 04 яну 2018 | 17:54 views (3327) commentaries(0)
img Световна морска хроника № 24

Специално за Pan.bg от залива Термаикос – Теодосий Синаитски и даскал Камче

Най-новите кореспонденти на Pan.bg вече са готови със своя първи репортаж, който получихме днес и с удоволствие представяме на Вашето внимание.

Главният "герой" на настоящата фото-сесия е гръцкият туристически ветроход Arabela (снимки 8, 9, 10 и 11), който снове неуморно в залива Термаикос (наричан още Солунски или Македонски залив) дори и през зимата.

Морската разходка с Arabela е едно запомнящо се преживяване - в рамките на 30 минути от борда на кораба можете да видите Бялата кула и паметника на Александър Македонски в Солун, внушителната планина на древните богове Олимп и други известни забележителности. За ветрохода, който приятелите ни сполучливо фотографираха под заснежените върхове на Олимп (снимка 5) обещаваме да разкажем в отделен репортаж.

Arabela може да е гръцки кораб, но туристите, които плават с него най-често са българи, македонци или руснаци, а българската реч се чува все повече в Солун и изобщо в Северна Гърция. Случайно или не, но в България придобива все по-голяма популярност шеговития рефрен "Това лято бяхме на нашето, следващото сме на Солунското Черноморие".

Що е то Солунското Черноморие и защо се превърна в желана дестинация за българите напоследък ще имат приятното задължение да ни разкажат нашите нови сътрудници Теодосий Синаитски и даскал Камче, осигурени със съдействието на граф Монте Кристо. Те ще ни информират редовно за новостите в корабоплаването и пристанището на Солун.

В допълнение към фотографиите на Arabela публикуваме и още няколко изгледа от залива Термаикос. Със сигурност те ще Ви изненадат с цветовете си.

В миналото българите, към които историята понякога е била благосклонна, но друг път истинска скъперница са наричали тукашното море Бяло, а крайбрежието - Беломорие. За това носталгично ни напомнят снимки 1 и 2.

Слънцето, вятъра, облаците и вълните обаче си дадоха предизвикателна среща пред обектива на нашите нови кореспонденти и така в рамките само на един ден те успяха да нанесат още няколко сини (снимки 3 и 4) и златни щриха върху величественото платно на Солунския залив (снимки 12, 13 и 14).

Благодарим на нашите нови кореспонденти за впечатляващите снимки и очакваме следващото им включване.

Следете световните морски новини в Pan.bg!


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


УДАРНО: БЯЛО, СИНЬО, ЗЛАТНО МОРЕ ИЛИ ПРОСТО...СОЛУНСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/14 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker