УНИКАЛНО КРАСИВО: ВИЖТЕ ЕЗЕРОТО С ДРЕВНИЯ КАЛЕНДАР НА ПРАБЪЛГАРИТЕ!

Pan.bg 09 яну 2018 | 15:19 views (8861) commentaries(0)
img Българските морски новини № 193

Специално за Pan.bg от Разлог - Капитан Кайман и Хенри Морган

През лятото и есента на 2017 г. нашите кореспонденти Хенри Морган и капитан Кайман ни информираха редовно за новостите на Панчаревското езеро, Чепинското езеро, язовир Искър, язовир Правец, езерото "Кайлъка" край Плевен, езерото "Водно око" в Самоков и Езерото на изкуството в бизнес парка в София.

Днес получихме от тях прекрасен фото-репортаж, посветен на водния комплекс в центъра на Разлог, който по всеобщо признание е един от най-красивите в България. Той включва две езера (голямо и малко - обща снимка 9), няколко фонтана (снимки 20, 21 и 22) и водоскоци (снимки 17, 18 и 19).

Езерата са разположени живописно в парка между река Язо (снимки 23, 24, 25, 26, 27, 28 и 29) и Бяла река. Край тях е поставена арт-композиция от 12 морени, наречена "Древен слънчев календар", вдъхновена от календара на българите. Композицията е дело на скулптора Асен Ботев и е изградена със средства на община Разлог в периода 2007-2011 г. Всяка от морените тежи между 1 и 2 тона.

"Древният слънчев календар" пресъздава летоброенето на българите. За възстановяването му е използвана снимка на амулет, открит от иманяри край Разлог през 70-те години на миналия век. Амулетът представлява каменен диск и съдържа 12 образа на животни, които символизират годините в дванадесетгодишния цикъл на времето. Днес образът на всяко от животните е издялан върху морените - глиган (или докс), самур, вол, тигър, заек (снимка 6), змей, змия (снимка 4), кон (снимка 5), маймуна (снимка 3), овен (снимка 7), петел и куче.

Освен арт-композицията в парка можете да видите и фигури на глиган (снимка 10), муфлон (снимка 12) и коне (снимка 11). Входът към централната улица и пешеходната зона в Разлог, която в крайна сметка отвежда и до парка е украсен с фигури на два лъва (снимка 33). Край голямото езеро има навес за водни колела, където през зимата се съхранява разложката полуфлотилия (снимка 32).

Благодарим на капитан Кайман и Хенри Морган за снимките и очакваме следващото им включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


УНИКАЛНО КРАСИВО: ВИЖТЕ ЕЗЕРОТО С ДРЕВНИЯ КАЛЕНДАР НА ПРАБЪЛГАРИТЕ!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/33 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker