БЛЯСЪКЪТ НА СЛАВАТА: БЪДЕЩАТА БЪЛГАРСКА МАРСИЛИЯ ИЛИ СТАРАТА БЪЛГАРСКА ГЕНУА?

Pan.bg 27 фев 2018 | 13:52 views (3353) commentaries(0)
img Към морето и Дунава - за напредък!

Българските морски новини

№ 225

Специално за Pan.bg от Бургас и нашия Черноморски приятел Ърни Хемингуей

В Бургас продължава подготовката за "Европейския морски ден", който ще се проведе през месец май т.г. Част от подготвителните дейности са свързани с обновлението на старите къщи-паметници на културата по крайбрежната алея с изглед към морето, централната градска част, сградата на митницата и др.

Припомняме, че на 18 февруари т.г. Ви показахме атрактивни снимки на обновените сухи фонтани "Делфини" на ул. "Александровска", върху чиито гърбове вече са монтирани цветни мозайки, а тревните площи са отстранени.

Днес продължаваме темата с къщите паметници на културата, разположени по морската алея (ул. "Княз Александър Батенберг"), която излиза от кръговото движение пред гранд-хотел "Приморец" и върви край централния градски плаж.

Къщите се намират между улиците "Филип Кутев", "Крали Марко", "Морска", "Цар Симеон I" и "Агоп Мелконян" и някои от тях се ремонтират по проект за фасадна реставрация на сгради на Община Бургас (снимки 1, 3, 4 и 7). В една от тях ще се помещава Бизнес инкубатор, предназначен за организации в областта на транспорта и логистиката. За други ремонтът тепърва предстои (снимки 5 и 6), а прочутата чешма с лъвска глава пред хотел "Приморец", над която е поставена жълта защитна каска на строителен работник вече е в очакване на реставрацията (снимка 10).

С подобни величествени старинни къщи може да се гордее всеки европейски морски град, включително Венеция и Генуа. Всяка от тях напомня за позабравения блясък на Леванта, оживената търговия и параходните съобщения. За радост на гражданите на Бургас повечето от къщите на морската алея ще бъдат възстановени, ще посрещат гостите на града и новите му приятели. Противно на мнението, че българинът не е моряк и дори строи къщите си с гръб към морето, формирано в западно-европейската общественост след Първата световна война в резултат на грубата реторика на британски, френски и гръцки политици, всяка една от сградите в настоящия фото-репортаж гледа към морето.

И, ако в края на 19 век издателите на "Български алманах за 1893 г." изразяват надеждите си и предполагат, че Бургас ще бъде бъдещата българска Марсилия, днес след реставрацията на къщите на морската алея (ул. "Княз Александър Батенберг") бихме могли
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > да перифразираме и да кажем "А, защо не - старата българска Генуа"? В подкрепа на този реторичен въпрос ще продължим репортажа при пръв удобен случай с още снимки на други по-малко известни стари къщи в града. Разбира се, Бургас е по-млад град от Генуа и има свой собствен облик, достатъчно различен от този на Венеция, но влиянието на Средиземноморието е поставило своя отпечатък и тук, в морската търговия, културата и архитектурата.

Благодарим на г-н Ърни Хемингуей за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


БЛЯСЪКЪТ НА СЛАВАТА: БЪДЕЩАТА БЪЛГАРСКА МАРСИЛИЯ ИЛИ СТАРАТА БЪЛГАРСКА ГЕНУА?

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/10 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker