ВЕЛИКОЛЕПНАТА ПЕТОРКА: ВИЖТЕ ПЯСЪЧНИТЕ ПОДВОДНИЦИ В СИДАРИ - УНИКАЛЕН МОРСКИ ФЕНОМЕН!

Pan.bg 09 мар 2018 | 13:03 views (6635) commentaries(0)
img Световна морска хроника № 27

Специално за Pan.bg от Сидари - граф Монте Кристо

Нашият Средиземноморски приятел граф Монте Кристо продължава темата за природните феномени. Днес получихме от него снимки от градчето Сидари, разположено в северната част на о-в Корфу.

Сидари е курортно селище, което е световно известно с причудливите скални образувания и фигури в морето. Някои от тях са "Подводниците", "Канала на любовта", "Гръмотевиците" и др.

В настоящия репортаж граф Монте Кристо представя първия от морските феномени в Сидари - т. нар. "Подводници", чието име произлиза от приликата на скалите с рубки и/или корпуси на истински подводни кораби.

Скалният комплекс от "Подводници" включва общо 5 скали, съставени от пясък и глина, върху които времето, ветровете и дъждовете са поставили своя отпечатък. Първата, втората и третата пясъчна "подводница" се намират срещу Акра Драстис (снимки 1, 2 и 3), а четвъртата и петата - в заливчето при плаж Апотрити и ресторант Aquarius (снимки 6, 7, 8 и 9). Всяка от пясъчните "подводни лодки" е отбелязана с номер върху снимките. Важна особеност - ерозията е заличила част от четвъртия "подводен кораб". Той е без "рубка" и в наши дни от него е останала само пясъчната коса.

Скалният комплекс от "Подводници" се радва на значителен интерес от страна на туристите. През пролетта и лятото всеки може да достигне до "подводни лодки" № 4 и № 5 с водно колело, лодка или просто с...плуване. Към настоящия момент най-добре запазена и съответно най-атрактивна е пясъчната "подводница" с № 5, чиито глинен "перископ" се издига на няколко метра над водата.

В допълнение публикуваме още няколко снимки, които дават обща представа за крайбрежието на Сидари (снимка 6), местността с пясъчните и глинените образувания (снимка 4), залива при плаж Апотрити (снимка 9) и състава на скалите (снимка 5).

Подобно на много други морски феномени размерите и на тези в Сидари намаляват всяка година в резултат на ерозията от въздействието на вълните, ветровете и бурите. Така, че побързайте да ги видите!

Благодарим на граф Монте Кристо за снимките и очакваме следващото му включване! Засега имаме обещанието му да осигури специален кореспондент за Pan.bg, който ще ни информира за новостите в корабоплаването и пристанищата в Адриатическо и Йонийско море.

Следете световните морски новини в
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > Pan.bg!
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ВЕЛИКОЛЕПНАТА ПЕТОРКА: ВИЖТЕ ПЯСЪЧНИТЕ ПОДВОДНИЦИ В СИДАРИ - УНИКАЛЕН МОРСКИ ФЕНОМЕН!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/14 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker