ВИЖТЕ СТАЯТА НА МОРСКИТЕ ТАЙНИ В АХТОПОЛ!

Pan.bg 27 мар 2018 | 18:37 views (6178) commentaries(0)
img Към морето и Дунава - за напредък!

Българските морски новини

№ 235

Специално за Pan.bg от Ахтопол и нашия Черноморски приятел Фридрих Герстекер

На 4 февруари и 1 март т.г. Ви представихме Ахтопол като столица на морската карикатура и морските портрети.

Тогава публикувахме ексклузивни снимки от Фридрих Герстекер и капитан Грегорио Фуентес с морския колаж върху стената на една от къщите на ул. "Черно море" срещу старото гръцко училище и в близост до храма "Възнесение Господне", както и достолепния портрет на стария моряк с лулата, щурвала и чайките.

Припомняме, че сред героите на колажа са морски нашественици, които кръстосват с лодка, стар пират с лула, морски фар, момче с модел на яхта, рибарска хижа с мрежи, палма, риби, водорасли и морска дива в надуваема лодка, която събира тен на плажа с цигара в уста.

Днес изпълняваме обещанието на г-н Герстекер, който предлага да ни отведе до Стаята на морските тайни с нови атрактивни снимки от Ахтопол. Тя се намира при скалите (снимки 5 и 6) в близост до фаровата кула (снимки 1, 2 и 3).

Конструкцията й е изключително здрава и стабилна. Издига се на няколко колони с цел да бъде предпазена от разрушителното действие на морската стихия. Свързана е с вълнолома чрез мостик с парапет върху две колони (снимка 4).

Историята на тази изолирана постройка е изключително интересна. Изградена е първоначално за целите на портовия надзор, а впоследствие към нея многократно проявяват интерес не само военните, но и бизнесмени, спортисти, художници, ветерани и др.

Сред различните варианти, обсъждани за използването й са корабна агенция, спасителен център, сервизно помещение за фаровата кула, морски ресторант, кафене, водолазен клуб, клуб по корабомоделизъм, яхт-клуб, дом на местната рибарска дружинка, мини-музей с експозиция, посветена на историята на пристанището и т.н.

За съжаление повечето от тях си остават само идеи, но през годините редица интересни приключения се свързват неизменно със Стаята на морските тайни, както обичат да я наричат малчуганите от морската тайфа на Ахтопол. Себе си те наричат "Морските вълчета" по името на известния роман на писателя Майн Рид и обикновено се събират при нея през лятото, за да обсъждат весели и забавни случки. От тук започват техните морски мечти, лудории и скитания по брега и в
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


морето.

Подобно на къщите на ул. "Черно море", за които вече разказахме и Стаята на морските тайни посреща пролетта на 2018 г. с нова премяна (снимки 7 и 8), за която се погрижиха приятелите на изкуството в Ахтопол. Върху фасадата й е пресъздаден по атрактивен начин загадъчния свят под вълните. За сравнение публикуваме и по-стари снимки (4 и 5), които показват нейния външен вид през 2015 и 2016 г.

Благодарим на г-н Фридрих Герстекер за снимките и очакваме следващото му влючване!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ВИЖТЕ СТАЯТА НА МОРСКИТЕ ТАЙНИ В АХТОПОЛ!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/8 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker