ЕКСКЛУЗИВЕН ФОТО-РЕПОРТАЖ: ВИЖТЕ ПРИКЛЮЧЕНИЕТО, НАРЕЧЕНО ДРАГОМАНСКО БЛАТО!

Pan.bg 11 апр 2018 | 14:05 views (14092) commentaries(0)
img Към морето и Дунава - за напредък!

Българските морски новини

№ 243

Специално за Pan.bg от Хенри Морган и капитан Кайман

Нашите приятели Хенри Морган и капитан Кайман, които следят темата за корабите и лодките по езерата и реките във вътрешността на страната, както и защитените водни зони ни изпращат своя пореден предизвикателен фото-репортаж, посветен на Драгоманското блато. Той се явява отлично допълнение към поредица от публикации в Pan.bg за Камчия и Лонгоза, река Ропотамо и река Велека.

Драгоманското блато се намира в западната част на Софийската котловина в подножието на планината Чепън (снимки 2, 11, 13, 14 и 15) с най-висок връх Петровски кръст (1205,6 метра). Разстоянието от столицата до него е 38 километра.

С размери от 1,2 км (дължина в посока север-юг) до 2,5 км (дължина в посока изток-запад) и площ от около 350-400 хектара то се явява най-голямото карстово блато у нас. Разположено е на миграционния път на птиците Via Aristotelis и в центъра му е изградена кула за наблюдението им (снимки 5, 6, 7 и 18). Включено е в списъка на влажните зони от световно значение по Рамсарската конвенция.

До блатото можете да стигнете по главния път от София за Драгоман и след това по отбивката в посока за село Големо Малово (снимка 3). През миналия век водите му са били пресушени е била изградена мрежа от напоителни канали, свързани с помпена станция. В по-ново време станцията не функционира и е полуразрушена (снимка 19).

Използването на водите за напояването на земеделски земи е преустановено и блатото постепенно се възстановява (снимка 17). Днес през някогашните канали, а понастоящем ръкави на блатото са изградени многобройни дървени мостчета и пътеки (снимки 4, 8, 9 и 12), които отвеждат до наблюдателната кула (снимка 16).

При посещението на блатото е по-разумно да използвате телефона за контакти върху информационната табела (снимка 1), както и да бъдете с подходящо облекло и екипировка, защото районът като цяло е доста изолиран и необезопасен.

Благодарим на Хенри Морган и капитан Кайман за снимките и очакваме следващото им включване!


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ЕКСКЛУЗИВЕН ФОТО-РЕПОРТАЖ: ВИЖТЕ ПРИКЛЮЧЕНИЕТО, НАРЕЧЕНО ДРАГОМАНСКО БЛАТО!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/19 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker