МЪЖЕТЕ ЗНАЯТ ЗАЩО (2): ДО ВРЪХ ГАЙСЛАХКОГЕЛ ЗА 12 МИНУТИ - ВЛЕЗТЕ В БУНКЕРА И РЕСТОРАНТА НА ДЖЕЙМС БОНД НА 3040 МЕТРА ВИСОЧИНА!

Pan.bg 14 апр 2018 | 09:05 views (6041) commentaries(0)
img Към Световна морска хроника № 31

Специално за Pan.bg от връх Гайслахкогл - Хенри Морган и капитан Кайман

На 22 март т.г. публикувахме обширен фото-репортаж от австрийския зимен курорт Зьолден в Тиролските Алпи, където е заснет част от "Спектър" - двадесет и четвъртият филм от поредицата за Джеймс Бонд и четвъртият с участието на актьора Даниел Крейг в ролята на прочутия Агент 007.

Днес се завръщаме към темата по желание на нашите читатели и публикуваме допълнителни снимки от връх Гайслахкогел с височина 3040 метра, в района на който Агент 007 пилотира самолет Britten-Norman Islander (BN-2) в някои от най-запомнящите се сцени от филма и преследва "обичайно заподозрените" бандити.

До връх Гайслахкогел можете да достигнете само за 12 минути с лифта (снимки 3, 4 и 14) от централната станция в курорта Зьолден, разположена на 1363 метра надморска височина. По средата на маршрута от Зьолден до Гайслахкогел се намира междинната станция на лифта (2174 метра надморска височина).

Освен крайната станция на лифта на Гайслахкогел са разположени снимачната площадка 007 Elements (снимка 19), ресторанта на Джеймс Бонд, наречен сполучливо Ice Q (снимки 5, 6, 7, 8 и 9), павилион с топли напитки за посетителите (снимка 15) и площадка с пейки за отдих на скиорите.

Самият лифт е впечатляващо инженерно съоръжение (снимка 14), чието изграждане струва 38 милиона евро. Открит е официално през зимния сезон на 2010/2011 г.

Още със слизането от лифта на станция Гайслахкогел Ви посрещат няколко огромни рекламни постера, на които са представени сцени от филма (снимки 1 и 2), включително и тази със самолета Britten-Norman Islander.

При излизането от станцията се разкрива изумителна панорамна гледка към околните върхове (снимки 10 и 11). Гайслахкогел е един от върховете в голямата снежна триада, всички с височина над 3000 метра. Останалите два са Тиефенбахкогел (3250 метра) и Шварце Шнайде (3340 метра). На най-високата точка на Гайслахкогел е поставен кръст (снимка 13).

Достъпът до снимачната площадка 007 Elements (снимка 19) понякога е изключително труден поради силния снеговалеж и мъглите (снимка 16). При благоприятно време пътеката до площадката е добре почистена (снимка 20). Тя отвежда до вратата (снимки 17 и 18) към тунела и бункера на Джеймс Бонд.

В края на тунела върху огромен екран (снимка
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


19) се прожектират сцени от филма под звуците на песента Skyfall на британската поп-певица Адел. Засега посещенията в бункера не са разрешени, защото снимачната площадка 007 Elements е в процес на възстановяване.

Официалното й откриване, заедно с ресторанта на Джеймс Бонд Ice Q е предстоящо - на 12 юли т.г., което е и новината от нашите кореспонденти Хенри Морган и капитан Кайман за верните читатели на Pan.bg.

Като финал и за да илюстрираме връзката между морето и планината Ви предлагаме една мисъл от българския писател, журналист и общественик Тинко Трифонов от книгата му "Самотните рицари на океана", посветена на ветроходния спорт и неговите герои.

"Винаги ме е трогвал простодушният отговор на алпиниста, който се катери към своя Еверест само защото върхът е ТАМ! Човекът се стреми към морето, а може би морето го вика при себе си, защото също така е там. Синият хоризонт не е граница, той е порив и вдъхновение, обещание и мечта."

Към тази мисъл можем само да допълним, че синият хоризонт свързва стремежа на човека към морската шир и планинските простори.

Благодарим на Хенри Морган и капитан Кайман за снимките и очакваме следващото им включване!

Следете световните морски новини в Pan.bg!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


МЪЖЕТЕ ЗНАЯТ ЗАЩО (2): ДО ВРЪХ ГАЙСЛАХКОГЕЛ ЗА 12 МИНУТИ - ВЛЕЗТЕ В БУНКЕРА И РЕСТОРАНТА НА ДЖЕЙМС БОНД НА 3040 МЕТРА ВИСОЧИНА!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/20 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker