МАГИЯТА НА КУРИЯТА: ВИЖТЕ ВОДОПАДИТЕ ОТ ВЕЛИКОЛЕПНАТА СЕДМОРКА!

Pan.bg 15 апр 2018 | 16:37 views (4451) commentaries(0)
img Българските морски новини

Към морето и Дунава - за напредък!

№ 246

Специално за Pan.bg от Курията - Алеко Константинов с участието на Хенри Морган и Капитан Кайман

Нашите приятели Хенри Морган и Капитан Кайман, които следят темата за корабите и лодките по езерата и реките във вътрешността на страната се погрижиха да осигурят нов кореспондент за Pan.bg, който ще се изявява под творческия псевдоним Алеко Константинов.

Г-н Константинов ще има приятното задължение да ни разказва за чудесата нашето мило Отечество - вековни манастири, непревземаеми твърдини, белоснежни планински върхове, бистри реки, тучни ливади, водопади, които сгромолясват водите си с тътен в дълбоки планински клисури...И тъй като стигнахме до водопадите, време е е да пристъпим към първия репортаж на нашия нов кореспондент, посветен на Великолепната седморка или седемте водопада от водната каскада на река Бистрица преди вливането й в Панчаревското езеро.

Реката е известна още и под имената Витошка Бистрица и Стара река (снимка 12). До водопадите, които се намират в местността Курията, разположена между вилните зони Беликата и Батийница в Панчарево можете да достигнете по ул. "Беликата" или ул. "Курията" (снимка 20).

Водопадите и водоскоците са образувани след преграждането на реката с бентове и стъпала. В района на първите три водопада (снимки от 1 до 6), наричани от планинарите "Ръмжащите" е изграден малък ВЕЦ. Стъпалото на втория водопад (снимка 6) е полуразрушено от силата на водната стихия. Междувременно в резултат на топенето на снеговете на Витоша и пролетното пълноводие се е появил нов водопад, вдясно от първия (снимка 5).

Нашата разходка по течението на Бистришката река продължава към четвъртия водопад (снимки 7, 8 и 9) в близост до вила "Деси" (снимка 10). С многобройните дръвчета наоколо, окичени в бяла пролетна премяна той изглежда най-красивия и спокойния в каскадата.

Петият и шестият водопад (снимки 21, 22, 24 и 26) са най-енигматичните. Височината на водния праг тук е най-голяма - около 10 метра, реката ускорява своя ход към езерото и се спуска стремително надолу (снимки 13 и 14), а гледката е завладяваща. На фона на водната стена зелените островчета в коритото между тези два водопада създават илюзията за паралелен свят (снимка 26).

Към настоящия момент седмият водопад (снимка 28) е най-труднодостъпен, защото в края на ул. "Курията"
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > се извършват брегоукрепителни дейности. При пръв удобен случай ще публикуваме още негови снимки.

Районът между вилните зони Беликата и Батийница в Панчарево, където се намират водопадите е леснодостъпен, а край реката има няколко подходящи места за пикник. От София до Панчарево можете да се придвижите с автобус №1.

В допълнение към прекрасния репортаж на г-н Константинов пускаме и три снимки на Хенри Морган и Капитан Кайман от Панчаревското езеро, където през настоящия уикенд гостува бургаска лодка с външна маркировка Бс-2346 и извънбордов двигател. Визитата на бургаската "гостенка" приляга най-вече на панчаревското бистро "Лодките", по-известно като "Малкия Бургас", за което разказахме на 2 август 2017 г.

Благодарим на нашия нов кореспондент Алеко Константинов, както и на Хенри Морган и Капитан Кайман за снимките и очакваме следващото им включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


МАГИЯТА НА КУРИЯТА: ВИЖТЕ ВОДОПАДИТЕ ОТ ВЕЛИКОЛЕПНАТА СЕДМОРКА!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/31 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker