ЕКСКЛУЗИВНА ФОТО-ГАЛЕРИЯ: ВИЖТЕ ПРИЗРАКА ОТ ОТМАНЛИ!

Pan.bg 21 апр 2018 | 18:15 views (14967) commentaries(0)
img Българските морски новини

Към морето и Дунава - за напредък!

№ 250

Специално за Pan.bg от Ченгене скеле - капитан Грегорио Фуентес

След като капитан Грегорио Фуентес предприе едно пътуване на юг, за да се запознае с Черноморските приятели на Pan.bg от Крайморие, Черноморец, Созопол, Приморско, Китен, Лозенец, Царево, Варвара, Ахтопол и Резово, днес той ни изпраща своя втори репортаж от Рибарско селище-Бургас (Ченгене скеле).

Припомняме, че на 1 декември 2017 г. получихме от капитан Фуентес интересни кадри и материал от рибарското селище, озаглавен "Всичко, което е далеч от морето е провинция!"

Сега се завръщаме отново тук със серия от снимки на водолазната база или кораб "Виолета" с уговорката, че в случая ще говорим за напредък, но...само в минало време.

Въпросният кораб е доставен в местността Отманли (или парк "Росенец") в началото на 80-те години на миналия век. Предоставен е на някогашната Организация за съдействие на отбраната (ОСО). Изваден е на брега след като с помощта на дълбачка е изграден канал. Впоследствие каналът е преграден (снимки 7 и 10) и частично запълнен с бетон (снимки 1 и 2). Корабът остава в канала и е свързан с брега чрез специален мост (снимка 6).

Следват няколко години усилена работа и бившата плаваща база се превръща в школа за подготовка на леководолази. На борда й са изградени кабинети за инструкторите, учебна зала, библиотека, камбуз, спални помещения за обучаемите, склад за оборудването и др. Към школата са зачислени и водолазни катери. Започва провеждането на редовни курсове. Сред по-известните инструктори, работили тук са П. Каприев, Г. Георгиев и др. По спомени на очевидци школата разполага с модерно оборудване, а обучението се извършва по съвременни програми и стандарти.

След демократичните промени от 1989 г. ОСО престава да съществува. Негов приемник е дружеството "Войнтех" в чиито активи преминава водолазната школа в Отманли. За съжаление малко по-късно тя е ликвидирана, а имуществото й е разграбено. Известно време в надстройката в кърмовата част се помещава заведение. В началото на новия век базата е продадена за сума между 250 и 300 хил. лева. Заваляват идеи и проекти за преоборудването й, коя от коя по-привлекателна: кораб-хотел, ресторант, диско-клуб, казино и т.н.

Нито една от изброените идеи не е реализирана и до днес кораб "Виолета" все
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


още устоява на превратностите на времето в бетонния канал. За младежите, които се събират тук и мечтаят за морски приключения той е известен като "Изоставения пиратски кораб" по името на прочутия роман на писателя Фридрих Герстекер и заради изображенията с пиратски мотиви върху кърмовата надстройка (снимки 22, 23, 24, 25 и 26). Старите рибари и морски вълци го наричат "Призрака от Отманли", а за любителите на морския туризъм това е прекрасно място, където могат да разположат караваните си с изглед към морето (снимки 10 и 17).

За да не е съвсем минорно настроението на читателите след всички тези кадри на разруха ще споделим новината, че група местни художници планират да почистят горната палуба на "Виолета" и да проведат мини арт-пленер през лятото. Ние разбира се ще следим тяхната инициатива, за да покажем, че за напредък освен в минало, можем да говорим и в сегашно време, благодарение на усилията на ентусиастите и творците.

Благодарим на капитан Грегорио Фуентес за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ЕКСКЛУЗИВНА ФОТО-ГАЛЕРИЯ: ВИЖТЕ ПРИЗРАКА ОТ ОТМАНЛИ!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/41 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker