ЕКСКЛУЗИВНО: ВИЖТЕ СУХИЯ КЛАДЕНЕЦ И ЛЕГЕНДАТА ЗА СЪКРОВИЩЕТО! БЕН ГЪН ИЛИ КОЙ Е НЕГОВИЯТ ПАЗИТЕЛ? ПУСНЕТЕ МОНЕТА В КЛАДЕНЕЦА ЗА СПОЛУКА! ПЪРВИ РЕЙСОВЕ НА КОРАБ "АНАСТАСИЯ" ЗА 2018-а!

Pan.bg 29 апр 2018 | 16:01 views (3622) commentaries(0)
img Българските морски новини № 255

Към морето и Дунава за напредък!

Специално за Pan.bg от остров Света Анастасия и Бургас и нашите Черноморски приятели Херман Мелвил и Ърни Хемингуей

Pan.bg продължава да следи за Вас темата за тайните на остров Света Анастасия. Днес продължаваме поредицата за съкровището на острова с нови фотографии на нашия кореспондент Херман Мелвил.

След като Ви показахме прочутата Съкровищница (снимки от 14 до 22) на 15 януари т.г., сега представяме Сухия кладенец (снимки 4-5). Според легендите преди да бъде пренесено в Съкровищницата първоначално несметното пиратско богатство е било заровено именно в Сухия кладенец.

Подобно на популярния герой Бен Гън от романа "Островът на съкровищата" на Робърт Луис Стивънсън и на тукашния остров е бил оставен един пират, който да пази имането. Неговите другари отплавали в търсене на още плячка.

Историята не е запазила името на морския разбойник, изоставен на остров Света Анастасия. Днес на мястото, откъдето е наблюдавал морето с надеждата да зърне спасителния кораб са поставени три пейки (снимка 3), а над Сухия кладенец са монтирани три информационни табели. Те разказват на посетителите легендата на български, руски и английски език (снимка 5).

Според поверието в Сухия кладенец можете да пуснете монета за късмет и благополучие. В близост до него се намира островния магазин за сувенири, наречен "Морски знаци" (снимка 6).

Междувременно в началото на април общинският катамаран "Анастасия" направи своя първи курс до остров Света Анастасия за 2018 г. До 30 април (понеделник) той ще плава при т. нар. "зимни условия" или с намален капацитет до 45 пътници и само при предварителна заявка.

Засега се извършват по два курса на ден. Отплаването от Магазия 1 е в 10:00 и 13:30 часа, а пристигането на острова - съответно в 10:30 и 14:00 часа. Цените на билетите са както следва: 10 лева (стандартен), 9 лева (за ученици или пенсионери), 3 лева (за деца от 3 до 7 години). За деца до 3 годишна възраст и хора с увреждания пътешествието до острова е безплатно.

На снимките на Ърни Хемингуей от 7 до 13 можете да видите първите плавания на катамарана "Анастасия" за 2018 г. или завръщането му от острова в пристанище Бургас през почивните дни на 14-15 април и 21-22 април.

Това
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


е петият пореден сезон, в който остров Света Анастасия посреща гости. През настоящата година Община-Бургас планира провеждането на многобройни прояви тук - концерти, фестивали, рецитали, поетични вечери, състезания и др. За културната програма ще Ви уведомим допълнително.

Благодарим на Херман Мелвил и Ърни Хемингуей за снимките и очакваме следващото им включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!

ПУБЛИКУВАНИ МАТЕРИАЛИ В PAN.BG ЗА ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ:

19 май 2017:ФОТО-ГАЛЕРИЯ - ТАЙНИТЕ НА ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ (1)
http://www.pan.bg/view_article-70-387321-TAJNITE-NA-OSTROV-SVETA-ANASTASIYA-FOTO-GALERIYA.html

18 юли 2017:ТАЙНИТЕ НА ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ (2): ВИЖТЕ БЕЛИЯ ПАРАХОД, ВКАМЕНЕНИЯ ПИРАТСКИ КОРАБ, ДРАКОНА И ГЪБАТА
http://www.pan.bg/view_article-70-395598-TAJNITE-NA-OSTROV-SVETA-ANASTASIYA-2-VIZhTE-BELIYA-PARAHOD-VKAMENENIYA-PIRA.html

27 юли 2017:ТАЙНИТЕ НА ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ (3): ЕДНО ПЛАВАНЕ НА БЕЛИЯ ПАРАХОД!
http://www.pan.bg/view_article-3-396793-TAJNITE-NA-OSTROV-SVETA-ANASTASIYA-3-EDNO-PLAVANE-NA-BELIYA-PARAHOD-EKSK.html

30 октомври 2017:ТАЙНИТЕ НА ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ (4): ВИЖТЕ ОСТРОВНИЯ ФАР И НЕГОВИТЕ ПРИЯТЕЛИ!
http://www.pan.bg/view_article-70-407022-tajnite-na-ostrov-sveta-anastasiyA-4-vizhte-ostrovniyA-far-i-negovite-priyAt.html

15 януари 2018:ТАЙНИТЕ НА ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ (5): ВИЖТЕ ПИРАТСКОТО СЪКРОВИЩЕ!
http://www.pan.bg/view_article-70-415028-goreshti-snimki-vizhte-piratskoto-sykrovishte-na-ostrov-sveta-anastasiya.htmlНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ЕКСКЛУЗИВНО: ВИЖТЕ СУХИЯ КЛАДЕНЕЦ И ЛЕГЕНДАТА ЗА СЪКРОВИЩЕТО! БЕН ГЪН ИЛИ КОЙ Е НЕГОВИЯТ ПАЗИТЕЛ? ПУСНЕТЕ МОНЕТА В КЛАДЕНЕЦА ЗА СПОЛУКА! ПЪРВИ РЕЙСОВЕ НА КОРАБ "АНАСТАСИЯ" ЗА 2018-а!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/22 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker