БЛЯСЪКЪТ НА СЛАВАТА (2): БЪДЕЩАТА БЪЛГАРСКА МАРСИЛИЯ ИЛИ СТАРАТА БЪЛГАРСКА ГЕНУА?

Pan.bg 10 май 2018 | 19:19 views (3773) commentaries(0)
img Българските морски новини № 258

Към морето и Дунава за напредък!

Специално за Pan.bg от Бургас и нашия Черноморски приятел Ърни Хемингуей

Pan.bg продължава да следи за Вас обновлението на град Бургас, който се готви да посрещне достойно Европейския морски ден. Той ще се проведе тук на 30 май-1 юни т.г.

В серия от няколко публикации вече Ви представихме изграждането на новия център "Бургас бизнес пойнт", обновлението на старите къщи-паметници на културата по крайбрежната алея с изглед към морето и централната градска част.

Днес се насочваме към сградата на митницата, която се намира на пл. "Княз Александър Батенберг" и е със статут на национален паметник на културата.

Построена е по проект на австрийския архитект Вайнщайн. От българска страна строителството й, което започва в началото на 20 век се изпълнява от екип под ръководството на архитект Георги Фингов. Инвестицията се изчислява приблизително на 6,7 млн. златни лева.

Изграждането на митницата е преустановявано през войните, а официалното й откриване е едва през 1926 г. През 2005 г. е извършена цялостна реставрация, а през настоящата 2018 г. - реставрация на фасадата.

В най-новия репортаж на Ърни Хемингуей можете да видите сградата на митницата в пълния и блясък (снимки 1 и 2) след приключването на реставрацията на фасадата в периода февруари-април т.г.

В допълнение публикуваме и още няколко фотографии (3, 4, 6 и 7) на забележителни стари бургаски къщи, разположени на улиците "Славянска" и "Филип Кутев", за които общината предстои да вземе решение дали ще бъдат обновени, подобно на тези, представени в нашия репортаж от 27 февруари 2017 г., озаглавен "Блясъкът на славата: Бъдещата българска Марсилия или старата българска Генуа?"

Благодарим на Ърни Хемингуей за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


БЛЯСЪКЪТ НА СЛАВАТА (2): БЪДЕЩАТА БЪЛГАРСКА МАРСИЛИЯ ИЛИ СТАРАТА БЪЛГАРСКА ГЕНУА?

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/9 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker