ПАКСОС: РОДЕН ОТ ТРИЗЪБЕЦА НА ПОСЕЙДОН! ВИЖТЕ ГРЪМОТЕВИЦАТА НА ЗЕВС, НОКТИТЕ НА ДРАКОНА, МИШИТЕ ДУПКИ! ЕКСТРЕМНО СПУСКАНЕ В ПОДВОДНИТЕ ЛАБИРИНТИ!

Pan.bg 12 май 2018 | 21:56 views (12602) commentaries(0)
img Световна морска хроника № 35

Специално за Pan.bg от остров Паксос – Марин Българина

Нашият нов кореспондент за Западна Гърция и Йонийските острови продължава да ни изпраща предизвикателни фото-репортажи. Днес получихме от него красива поредица от снимки от остров Паксос.

Паксос, чиято площ е около 30 кв. км. е разположен южно от остров Корфу. Според старогръцките митове и легенди Паксос е отломък от значително по-големия остров Корфу.

Създаването му се свързва с желанието на морския бог Посейдон да създаде изолирано и спокойно място за своята съпруга Амфитрита. За целта той ударил с тризъбеца в южния край на остров Корфу, там където днес се намира нос Кабос.

От силата на удара от Кабос се отделила цяла нова островна група, наречена по-късно Пакси и пръсната на 7 км в южна посока. Днес най-големите острови в групата са Паксос и Антипаксос.

Въпреки почти пълната липса на исторически забележителности Паксос традиционно се счита за един от най-привлекателните гръцки острови. Девствената природа и кристално чистите морски води привличат множество туристи независимо от ограничените възможности за настаняване.

Основните населени места тук са Гайос, Лака и Лонгос. В пристанището на Гайос традиционно се организира годишна среща на суперяхтите.
За нея ще разкажем в отделен репортаж в близко бъдеще.

Редовите туристи могат да стигнат от Корфу до Гайос с ферибот или моторната гемия "Марко Поло". Фериботната връзка между Корфу и Паксос се поддържа от няколко кораба на подводни криле, добре познати и по българскато Черноморие в близкото минало под популярното наименование "Комети".

Главната атракция на острова са подводните лабиринти и Сините пещери, разположени по западния му бряг. Освен тях тук се намират и множество причудливи скални образувания и феномени като Белите скали (снимка 3), Скривалището на Амфитрите (снимка 11), Ноктите на дракона (снимка 19), Стъпалата на Посейдон (снимка 14), Гръмотевицата на Зевс (снимка 30), Мишите дупки (снимка 30) и др.

От съображения за безопасност достъпът до повечето от безкрайните подводни лабиринти в скалите е забранен, а входовете им са затрупани от местните власти със скали и камъни (снимка 6). Няколко от по-малките лабиринти са достъпни за туристически корабчета (снимка 48), лодки с извънбордови двигатели (снимка), водолази (снимка 50) и плувци (снимка 49).

Навигирането в подводните галерии и коридори е изключително трудно и
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


се извършва задължително от местни моряци и лоцмани, които познават добре маршрутите и опасностите.

Подхождането на една лодка и влизането й в подводния лабиринт е представено на фотогафии 31-39. Разходката с нея из подводните тунели (снимки 42-47) се рекламира от екскурзоводите като пътешествие до центъра на Земята, подобно на прочутия роман на Жул Верн.

Благодарим на Марин Българина за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете международните морски новини в Pan.bg!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ПАКСОС: РОДЕН ОТ ТРИЗЪБЕЦА НА ПОСЕЙДОН! ВИЖТЕ ГРЪМОТЕВИЦАТА НА ЗЕВС, НОКТИТЕ НА ДРАКОНА, МИШИТЕ ДУПКИ! ЕКСТРЕМНО СПУСКАНЕ В ПОДВОДНИТЕ ЛАБИРИНТИ!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/51 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker