ЕКСКЛУЗИВНО: СКОК ВЪВ ВРЕМЕТО - ОТ СИВИЯ ВЪЛК ДО СИНИЯ МАРЛИН И СВИРЕПАТА АКУЛА! БУРГАЗЛИИ ЛИ СА НАЙ-БЕЗСТРАШНИТЕ МОРСКИ ВЪЛЦИ?

Pan.bg 15 май 2018 | 11:46 views (2197) commentaries(2)
img Към морето и Дунава - за напредък!

Българските морски новини

№ 261

Специално за Pan.bg от Свети Влас, Сарафово, Китен и нашите Черноморски приятели Жул Верн, Даниел Дефо и Луи Жаколио

Строителството на гемии за крайбрежно корабоплаване по Южното Черноморие има своята интересна история през 20 век. Вероятно мнозина от читателите ни си спомнят, че в корабостроителницата на Живко Йорданов в Бургас са построени няколко гемии с имена на вълци, например "Големия вълк" и "Сивия вълк".

Днес получихме от нашия кореспондент Луи Жаколио актуална снимка (1) на атрактивно риболовно корабче от Китен с външна маркировка Б-с 494. В носовата му част е изрисувана една свирепа и страшна акула, която според присъщото чувство за хумор на местните моряци има предназначението да ги пази от опасности в морето.

Корабчето и друг път е "гостувало" в Pan.bg - разполагаме с негови фотографии от 2015 (снимки 5 и 6), 2016 (снимка 7) и 2017 година (снимки 8 и 9). Най-новото фото (1) на Б-с 494, което получихме от г-н Жаколио бе повод да се обърнем и към останалите наши Черноморски приятели с молба да ни изпратят и други подобни образци на моряшкото изкуство.

В този ред на мисли на молбата ни се отзоваха Даниел Дефо от Сарафово и Жул Верн от Поморие. Г-н Дефо ни предостави актуални снимки (2 и 3) на още две "бургазлийки" - това са моторната яхта Blue Marlin (бълг. "Синия марлин") и лодката с външна маркировка Бс 904, на чиито борд е изрисуван по още един страховит талисман.

От архива на г-н Верн пък изскочи едно фото (10) на несебърското корабче "Риболовец" в пристанището на Свети Влас от втората половина на 2017 г. Върху външния му борд е пресъздадена цяла композиция от вълни и морско чудовище.

И така, засега повечето от представените плавателни съдове в темата са с бургаска регистрация. Със сигурност в нашата нова колекция ще се появят и кандидати от Северното Черноморие.

Подобно на рубриката, посветена на емблемите на параходните компании върху димоходите на корабите и тук ще продължаваме да следим за интересни морски талисмани върху борда на риболовните корабчета и лодки.

Впрочем снимките на нашия Черноморски приятел от Сарафово са добро основание в следващия брой на рубриката
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


"Към морето и Дунава - за напредък!" да се насочим към бургаския квартал, за да видим какво се случва там на хелинга.

Благодарим на Жул Верн, Даниел Дефо и Луи Жаколио за фотографиите и очакваме следващото им включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ЕКСКЛУЗИВНО: СКОК ВЪВ ВРЕМЕТО - ОТ СИВИЯ ВЪЛК ДО СИНИЯ МАРЛИН И СВИРЕПАТА АКУЛА! БУРГАЗЛИИ ЛИ СА НАЙ-БЕЗСТРАШНИТЕ МОРСКИ ВЪЛЦИ?

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/10 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  полковникът 17 май 2018, 17:40
   
  0
   
  0

  Моля, по възможност да дадете информация относно състоянието и условията за прием на военносл. от запаса/резерва във военния санаториум-Поморие (днес болница ВИТА-клон Поморие).

 2. #2
  jules verne 18 май 2018, 17:20
   
  0
   
  0

  Здравейте г-н полковник, благодаря Ви за запитването. Работим по въпроса и се надяваме скоро да публикуваме актуален материал.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker