ФОТО-ГАЛЕРИЯ: ВИЖТЕ "СКРИТИТЕ ТАЙНИ НА ЧЕРНО МОРЕ"!

Pan.bg 01 юни 2018 | 16:30 views (2122) commentaries(1)
img Текст и снимки - Община Бургас www.burgas.bg

Димитър Шишманов

"Тайните на Черно море" е изложба, която отваря врата директно към дълбините на подводния свят и показва неговото непознато лице. Експозицията беше открита в КЦ "Морско казино" със специална церемония и празничен концерт, изнесен от оркестъра на Държавна опера - Бургас. Тя е част от събитията за отбелязването на Европейския морски ден.

В изложбата са представени любопитни артефакти от морската ни история и 7 3D макети на потънали кораби. Плавателните съдове са пресъздадени във вида, в който са открити при последните проучвания на морското дъно по време на мащабния проект Black Sea Map.

Предмети от бита на хората от Античността и Средновековието, както и макети на кораби, обогатяват представата на посетителите за историята.

На церемонията по откриването на изложбата участваха зам.-министърът на културата Амелия Гешева, директорът на Националния археологически институт с музей при БАН доц. д-р Людмил Вагалински, кметът Димитър Николов и директорът на Центъра за подводна археология в Созопол Калин Димитров.

"Община Бургас показва, че има отношение към културното наследство и работи по идеята да го превърне в ресурс за развитие на града. Затова благодаря на господин Николов не само за подкрепата за тази изложба, а за всичко, което Община Бургас прави, за да популяризира българската култура и да пази българското културно наследство", каза зам.-министър Гешева.

"Благодарение на усилията на археолозите и работата им в миналогодишната експедиция Black Sea Map може да видим това, което досега ни е липсвало. Чрез съвременните технологии е изградена една реална картина на това, което се е случвало в Черно море и региона в древността. Това е нещо уникално и приканвам повече хора да посетят тази изложба, за да се докоснат до съкровищата на Черно море", каза кметът Николов.

"Радвам се, че тази изложба са случва именно в Бургас. Тя е един реверанс към българската подводна археология, която се разви много през последните години и получава международно признание", заяви доц. д-р Вагалински.

Световно известни учени в областта на подводната археология също уважиха с присъствието си откриването на изложбата. Проф. Джон Адамс от Центъра за морска археология в университета в Саутхемптън, Великобритания - даде висока оценка за изпълнението на проекта Black Sea Map. Адмирации към добрата работа на археолозите и сътрудничеството с Община Бургас
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > изказа и д-р Крум Бъчваров, който е преподавател по подводна археология и специалист по средновековни кораби в университета в Кънектикът - САЩ.

Експозицията ще бъде отворена за посетители до 30 юли от 10.00 до 20.00, без почивен ден. Входът за изложбата е безплатен. Проектът "Скритите тайни на Черно море" се осъществява с финансовата подкрепа на "Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд "Култура".Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ФОТО-ГАЛЕРИЯ: ВИЖТЕ "СКРИТИТЕ ТАЙНИ НА ЧЕРНО МОРЕ"!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/12 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Ради Панайотов, Шумен 06 юни 2018, 07:39
   
  0
   
  0

  "Скритите тайни на Черно море" продължават да са скрити и покрити. Показват се и се коментират само артефакти, които подхождат на официализираната историческа парадигма. Известно е, че под 150 - 200 метра под водата на Черно море няма живот поради разтворения във водата сероводород и други неблагоприятни за водните обитатели и микроорганизми вещества. И това е така от 7,5 - 8000 години насам. Следователно, всичко на дъното е идеално консервирано. За това време са потънали хиляди кораби - както търговски, така и бойни. Някой да е виждал изваден от водата античен кораб? Занимават ни със средновековни кораби от период, за който няма особени проблеми при тълкуванието на историята. Но какво ще се получи, ако отидем по-назад? Спомнете си само какъв вой беше нададен срещу така наречената "Чиния на Ной" и писмените знаци по нея, както и при всеки опит за разчитане на надписи, завещани ни от нарочените за "безписмени" траки? Същото се отнася и за "сухоземните" артефакти. Виждаме какво става със съдържанието на картографираните в началото на ХХ век повече от 60 000 могили?

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker