МАГНЕТИЧНО: СПИРАЩИ ДЪХА ГЛЕДКИ - ВИЖТЕ ЗАЛИВИТЕ НА КАВАЛА!

Pan.bg 25 юли 2018 | 14:24 views (25066) commentaries(0)
img Световна морска хроника № 43

Специално за Pan.bg от Кавала и нашия Беломорски приятел капитан Петко войвода

След като ни представи корабите от Бреговата охрана на Гърция в Кавала на 9 юли т.г. днес капитан Петко войвода ни изпраща един великолепен репортаж от перлата на Беломорието - Кавала.

В неговата фото-сесия можете да видите пет от най-красивите заливи на Кавала в посока запад - изток, както следва: залив Тоска (снимка 1), залив Люси (снимки от 7 до 11), Малкия или Райския залив (снимки от 12 до 24), Централния залив (снимки 25 и 26), Пристанището (снимки от 27 до 35) и заливът на корабостроителите (снимки 36 и 37).

Важно е да отбележим, че това не са географските наименования на заливите, известни на моряците от навигационните карти и специализираните атласи.

Въпросните географски наименования не са разпространени сред туристите и не са от значение за тях, защото в най-общия случай туристите са на брега, а моряците в морето.

Ето защо в Кавала имената на заливите се извеждат по алтернативен начин от обекти разположени на брега, които имат значението на ориентир за гостите и посетителите.

Например заливът Тоска е наречен на едноименния плаж, разположен в непосредствена близост до него. По подобен начин заливът Люси носи името на хотела, който се издига тук. За туристите е предвидена яхтена марина. Около нея се простират два плажа с платен достъп.

Малкият или Райският залив (от източната страна на хотел "Люси") може би единствен прави изключение. Неговото име се извежда от размерите му или красивата гледка, която се открива към морето. В дъното на Райския залив се намира малък плаж със свободен вход.

Изборът на името на Централния залив е съвсем прозаичен - тук са построени Централните морски бани в Кавала с крайбрежния парк. Освен тях в района е изградена рибна борса със специализирано пристанище за модерни риболовни кораби.

Следващия залив в нашата поредица е този, където е възникнало и през вековете се е обособило пристанището на града. То включва вълнолом, фар, фериботен терминал, яхтена марина, яхт-клуб, кей за корабите на Бреговата охрана и кей за рибарските гемии.

За нас българите най-голям интерес представлява Залива на корабостроителите (снимки 36 и 37). В него и до ден днешен е запазена старата Терсана (турското наименование за
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


корабостроителница).

По време на Втората световна война, когато Кавала е под българско административно управление тук се строят и ремонтират кораби за българския флот. За старата Терсана нашият Беломорски приятел ще разкаже в отделна публикация в близко бъдеще.

За осигуряването на настоящия оригинален фотографски материал той преброди надлъж и нашир Кавала, изкачи се до средновековната крепост, обиколи стария град и пътува с ферибот до остров Тасос, което му отне няколко дни. Незаменима подкрепа му оказаха местните българи, досущ като другарите на неговия именит предшественик през 19 век.

Благодарим на капитан Петко войвода за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете международните морски новини в Pan.bg!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


МАГНЕТИЧНО: СПИРАЩИ ДЪХА ГЛЕДКИ - ВИЖТЕ ЗАЛИВИТЕ НА КАВАЛА!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/37 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker