ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ: В ЦАРСТВОТО НА САЛАГРУЗО! ВИЖТЕ ГОЛЕМИЯ КАНЬОН И КАМЪКА НА ШОТЛАНДСКИЯ КРАЛ!

Pan.bg 02 авг 2018 | 11:28 views (14446) commentaries(0)
img Българските морски новини № 311

Към морето и Дунава за напредък!

Специално за Pan.bg от Галата и нашия Черноморски приятел Джек Лондон с подкрепата на Салагрузо ди Негро

Верният приятел на Pan.bg от Варна Джек Лондон продължава да разширява мрежата ни от кореспонденти. Наскоро той успя да осигури още един сътрудник от района.

Той ще се изявява под творческия псевдоним Салагрузо ди Негро и подобно на Даниел Дефо от бургаския квартал Сарафово ще ни информира за новостите във варненския квартал Галата, известен още и като Ведрина.

В професионално отношение г-н Салагрузо е капитан на частната яхта на един от бившите президенти на страната, разположена отвъд Голямата вода при Скалистите планини. Ето защо той прекарва по-голяма част от годината в морето, но през краткото време, което е в България ще ни изпраща интересни снимки и истории от квартал Ведрина.

Съвсем като кореспондента ни от Рибарско селище Бургас - капитан Грегорио Фуентес, и капитан Салагрузо има добро чувство за хумор и е неповторим зевзек и шегаджия.

Една от инициативите на г-н Салагрузо в любимия му квартал Ведрина е спасяването на парк Галата, на чиято територия напоследък са се активирали свлачища, а алеите и стълбищата, които отвеждат към прекрасния плаж под носа са в полуразрушен вид. Ето защо неговият първи репортаж, осъществен с подкрепата на Джек Лондон е посветен на тази тема.

За интересуващите се ще споделим, че в исторически план Салагрузо ди Негро е считан за авантюрист от Генуа, който завладява с малката си флотилия крепостта на нос Галата в началото на 15 век и успява да я задържи около година. Има податки, че Салагрузо е действал заедно с български отряди откъм сушата, които са участвали в кампанията с надеждата да превземат от османците и да си възвърнат съседната крепост Варна.

Около Галата има и много други предизвикателни морски истории и тайнствени обекти, за които новият ни приятел ще ни разкаже в близко бъдеще. Освен старата крепост сред тях са фарът, подземните лабиринти, камуфлажните батареи от 1915 г., големия каньон, камъка на шотландския крал и др.

Сега е време да преминем към репортажа, който ни изпраща капитан Салагрузо. Големият каньон, който представлява огромно и опасно свлачище можете да видите, обозначен със стрелка (зад дърветата) на фотография
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


10.

Това е името, с което го наричат местните. В регистъра на свлачищата в България, разбира се е заведен под съответния номер. По-добра фотография на големия разлом може да бъде направена единствено от въздуха, а приближаването до ръба му е опасно за живота. Нашите фотографи все пак опитаха да заснемат бездната от една височина (снимка 8), но дори и тя не дава добра представа за реалните размери на свлачището, защото дъното му е покрито с буйна растителност, храсти, паднали дървета, остатъци от постройки.

Въпросният разлом от години буквално изяжда територията на парк Галата и придърпва стълбището към плажа, алеите и растителността към бездната. Полуразрушеното стълбище и паднали дървета са показани на снимки 3 и 12. Множество малки дерета отвеждат към Големия каньон (снимка 23). Поради дъждовното лято по тях се спускат огромни количества вода, което усложнява обстановката допълнително. Водата се събира на дъното на каньона и се влива в Черно море чрез малка рекичка (снимки 30 и 31).

Местни доброволци от групата Приятели на Галата редовно почистват стълбището и територията на парка и се грижат за него. Благодарение на тях туристите все още могат да стигнат до плажа (снимка 32), от който се откриват впечатляващи гледки към морето (снимки 33-37). Въпреки множеството преминаващи край носа кораби водите на морето тук все още са чисти, а плажът е запазен в доста автентичен и див вид (снимки 21 и 22).

Същото важи и за огромната и девствена гора в парка, където все още се срещат катерици (снимки 13 и 14) и дори костенурки. На няколко места край стълбището доброволци са поставили импровизирани пейки за почивка, направени с подръчни материали (снимки 11, 16 и 17).

С голям труд в края на стълбището, непосредствено преди плажа е доставен голям камък, който служи за опора, задържа почвата и така предпазва стъпалата от срутване (снимка 27). Сред местните той си е извоювал шеговитото прозвище "Камъка на шотландския крал", защото го оприличават на легендарния му събрат, върху който някога се е осъществявала коронацията на шотландските крале. Оригиналният камък, разбира се днес се намира в Лондон, защото както е печално известно историята се пише от...победителите.

Новият ни кореспондент ще се присъедини към вече познатата на читателите ни група на Черноморските приятели Джузепе Гарибалди (Шабла), Майн Рид (Балчик и Бялата лагуна), Джеймс Фенимор Купър (Св. Константин и Елена, Кабакум, Ривиера, Златни пясъци), Джек Лондон, Роко Бароко, Бойко и Ели (Варна), Ръдиард Киплинг (Камчия, Шкорпиловци, Бяла и Обзор), Жул Верн (Слънчев бряг, Свети Влас, Елените, Несебър и Поморие), Даниел Дефо (Сарафово), Ърни Хемингуей и Ерик Табарли (Бургас), Херман Мелвил (остров Света Анастасия), Робърт Луис Стивънсън (Крайморие), Джоузеф Конрад (Черноморец), Емилио Салгари (Созопол), Самюъл Тейлър Колридж (Приморско), Луи Жаколио (Китен и Лозенец), Рафаел Сабатини (Царево), Фридрих Герстекер (Ахтопол и Резово), капитан Кайман, Хенри Морган и Алеко Константинов (София и вътрешността на България).

Благодарим на Джек Лондон и Салагрузо ди Негро за снимките и очакваме следващото им включване!

Следете българските морски новини в Pan.bg!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ: В ЦАРСТВОТО НА САЛАГРУЗО! ВИЖТЕ ГОЛЕМИЯ КАНЬОН И КАМЪКА НА ШОТЛАНДСКИЯ КРАЛ!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/37 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker