УНИКАЛНО ДИВО И КРАСИВО: ВИЖТЕ СМАЙВАЩАТА КРАСОТА НА ОСТРОВ МАРАТОНИСИ!

Pan.bg 09 сеп 2018 | 11:39 views (10135) commentaries(0)
img Световна морска хроника № 46

Специално за Pan.bg от остров Маратониси и нашия нов Средиземноморски приятел княз Булгариус

След като посетиха остров Закинтос и ни разказаха за призрачния кораб от Залива на контрабандистите в брой 44-и на рубриката "Световна морска хроника" (4 август 2018 г.) нашите Средиземноморски приятели граф Монте Кристо и Марин Българина успяха да осигурят още един кореспондент за Pan.bg от Гърция.

Той ще се изявява под творческия псевдоним княз Булгариус и ще ни информира за новостите в корабоплаването и пристанищата по южните Йонийски острови Итака, Кефалония и Закинтос. От северните Йонийски острови (Корфу, Паксос, Антипаксос и Лефкада), както и до сега ще получаваме интересни новини в снимки от Марин Българина.

В исторически план княз Булгариус е владетел от български произход в Западна Европа, който разполага със собствен флот в Средиземно море и в края на 8 век удържа решителна морска победа над сарацините. Името му се нарежда по достойнство до това на кан Тервел, който няколко десетилетия по-рано разбива арабите при Константинопол.

В своето първо включване за Pan.bg княз Булгариус e избрал да ни покаже смайващата красота на един от по-малките Йонийски острови - Маратониси, който е разположен южно от Закинтос, в залива Лаганас.

Маратониси е известен с природните си чудеса - скални образувания и феномени, морски пещери, кристално чисти води и красиви плажове. Освен това той се явява естествено природно обиталище на костенурките карета-карета.

До острова можете да стигнете с някое от многобройните корабчета от близките пристанища Кери или Лаганас. На разположение на гостите в зависимост от големината на туристическите групи са плавателни съдове от всякакъв вид: моторни лодки и ветроходни яхти за семейни пътешествия, стари гемии за любителите на романтиката и малки, но модерни хидробуси.

Трябва да имате предвид, че Маратониси е част от защитена природна зона и морски резерват и достъпът до него е регламентиран в определени часове. Плавателните съдове с туристи преминават по два маршрута (т.нар. коридори) и акостират само на предварително обозначени и разрешени от гръцките власти места.

В репортажа на нашия нов сътрудник са показани няколко изгледа на Маратониси от северна (снимка 1) и южна посока (снимки 2 и 3), един от най-тихите и изолирани плажове на северния бряг на острова (снимки 4, 5, 6, 7
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
и 20), лодкостоянката с различни корабчета (снимки 8, 9, 10, 11 и 12), прозрачните и чисти води (снимки 13, 14, 15 и 16) и плаващата закусвалня-катамаран Taka-Taka Mam, чиито екипаж предлага пресни плодове и сандвичи.

За опасните морските пещери и костенурките карета-карета княз Булгариус ще ни разкаже в отделна публикация.

Припомняме, че в рубриката "Световна морска хроника" по-рано през лятото вече представихме Блу бийч край Неа Перамос или пловдивския Лазурен бряг (снимки 21-27) и Паралия бийч при Керамоти или Родопската ривиера (снимки 28-44).

Благодарим на княз Булгариус за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете световните морски новини в Pan.bg!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


УНИКАЛНО ДИВО И КРАСИВО: ВИЖТЕ СМАЙВАЩАТА КРАСОТА НА ОСТРОВ МАРАТОНИСИ!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/44 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker