КОД КРАЙМОРИЕ: ПЕТ В ЕДНО - ЕСЕННО МОРЕ, МОЛДОВСКИ СОКОЛ, КАТАМАРАН АНАСТАСИЯ, ЦЕЗАР И АНТЕЙ!

Pan.bg 16 окт 2018 | 14:25 views (3909) commentaries(0)
img Българските морски новини № 356

Към морето и Дунава - за напредък!

Специално за Pan.bg от Крайморие и нашия Черноморски приятел Робърт Луис Стивънсън

След като ни разказа за второто посещение на танкера Atlas Voyager в пристанище Росенец на 18 септември т.г. днес нашият кореспондент от квартал Крайморие ни изпраща серия от снимки на корабите на бургаския рейд.

Сред тях са един химикаловоз (снимки 4, 10 и 13), плаващия кран "Антей" (снимки 2, 8 и 9), общинския катамаран "Анастасия" (снимки 8 и 9, вляво от плаващия кран "Антей") и корабите за генерални товари Soldier Cesar (снимки 1, 6 и 12) и Falcona (снимки 5 и 10).

Плаващият кран "Антей" и общинският катамаран "Анастасия" са "гостували" многократно в рубриката "Към морето и Дунава - за напредък!" Както информирахме нашите читатели вчера, 15 октомври двукорпусникът "Анастасия" извършва плавания с туристи от Магазия-1 до близкия остров Света Анастасия и през есента.

По план есенните плавания на кораба ще продължат до началото на ноември след което той вероятно ще бъде изпратен за зимуване в съседното пристанище Сарафово. Обсъжда се и вариант за зимуване на "Анастасия" във вътрешния басейн на бургаското пристанище, където обикновено акостират влекачите (зад сградата на митницата и авто-гарата).

Корабът за генерални товари Falcona ("Сокол") със сигурност е един от най-интересните плавателни съдове, посетили пристанище Бургас напоследък. Той е от тип "Бахтемир", проект 326.1 и принадлежи към голяма серия контейнеровози, от която са построени общо 45 единици в германската корабостроителница RSW ROSSLAUER SCHIFFSWERFT.

Спуснат на вода през 1987 г., дедуейт 2151 тона, дължина 82 метра и широчина 11,94 метра. Регистриран под молдовски флаг. В зависимост от многобройните му превъплащения и смяна на собственици през годините някои от бившите му имена (без претенции за изчерпателност) са "Генерал Сабуров", "Модиск" и "Роксолана". Архитектура на корабите от проект 326.1 е специфична и лесно разпознаваема - нисък корпус, два димохода, разположени в кърмовата част и надстройка при мидела.

Това е вторият кораб под молдовски флаг, който посещава пристанище Бургас през последните месеци. За първия - NS Holland, вече разказахме на 11 юни т.г. в публикацията, озаглавена "Устрем към морето по молдовски: много или малко са 480 метра излаз на река Дунав".

Благодарим на г-н Робърт Луис Стивънсън за снимките
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


и очакваме следващото му включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


КОД КРАЙМОРИЕ: ПЕТ В ЕДНО - ЕСЕННО МОРЕ, МОЛДОВСКИ СОКОЛ, КАТАМАРАН АНАСТАСИЯ, ЦЕЗАР И АНТЕЙ!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/14 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker