КЪСЧЕ ОТ РАЯ: ВИЖТЕ ЗАМЪКА В ОТОЧЕЦ!

Pan.bg 27 окт 2018 | 12:36 views (6852) commentaries(0)
img Световна морска хроника № 48

Специално за Pan.bg от Оточец - Хенри Морган и капитан Кайман

Нашите приятели Хенри Морган и капитан Кайман ни изпращат репортаж в стил "златна есен" от замъка Оточец в Словения.

Приказно красивият замък Оточец се намира на малък остров в река Крка край град Ново Место в близост до границата между Словения и Хърватска. Отдалечен е на около 70 км от столицата Любляна. Самата дума Оточец означава "островче" на словенски, а река Крка е десен приток на река Сава, която от своя страна се влива в река Дунав при Белград.

В исторически план първите данни за замъка датират от средата на 13 век. Известно е, че той е бил собственост на редица европейски благороднически фамилии, включително и на фамилията де Верде, наричана "Рицарите на Оточец". В началото той е бил разположен просто на брега на реката. По-късно от южната му страна е прокопан канал (снимки 28, 29, 31 и 32) със защитни цели и замъкът остава върху новообразувания изкуствен остров (снимки 37, 45 и 46), свързан с централния път чрез два дървени моста (снимки 1, 34 и 35).

През Втората световна война Оточец е завладян от италианците и използван като укрепление. През 1942 г. е изгорен от местни партизански отряди. Десет години по-късно започва възстановяването му с помощта на младежки бригади. През 1959 г. отваря врати за посетители.

До замъка можете да стигнете по автомагистрала A2/E70 след отклонението за Ново Место и Оточец. Двата дървени моста (северен и южен), които отвеждат до централния вход (снимка 20) са изцяло възстановени и по тях могат да преминават автомобили (снимка 58). Паркинги са изградени в началото на северния мост (снимка 9) и при входа на замъка (снимка 21), където е издигнат и паметник (снимка 60), посветен на младежките бригади, участвали в обновяването.

Самият замък в наши дни е превърнат в луксозен 5-звезден хотел, любимо място за почивка на политици, дипломати, бизнесмени и световни знаменитости от шоу-бизнеса в дискретна обстановка.

Към хотелската част функционират винарна, ресторант (снимка 67), кафе-градина (снимка 63), малък парк със сцена за концерти и театрални постановки (снимки 47, 48 и 49) и голф-игрище. Предлагат се и разходки с лодка по реката. Местната флотилия от 3 лодки е базирана на
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


малък понтон (снимка 23).

Обособени са библиотека и музей, който разказва за благородниците, управлявали замъка през вековете. В двата ръкава на реката, която изобилства от риба се установила и голяма колония от водоплаващи птици (снимка 44).

В архитектурно отношение замъкът включва три закрити кули (снимка 18, 21 и 22), две укрепителни стени (снимки 65 и 76), жилищно крило (снимка 30), вътрешен двор (снимка 61), централна сграда (снимка 71) и обслужващи помещения (снимка 53).

Естествената природна красота на района и наличието на още тридесетина островчета по река Крка е причина мястото да бъде наричано още и Словенската Венеция.

Благодарим на Хенри Морган и капитан Кайман за снимките и очакваме следващото им включване.

Следете световните морски новини в Pan.bg!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


КЪСЧЕ ОТ РАЯ: ВИЖТЕ ЗАМЪКА В ОТОЧЕЦ!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/82 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker