ПОД ИСКРЯЩИТЕ ЗВЕЗДИ НА ЗИМНА УРДОВИЗА: ЧУЙТЕ МАГИЧЕСКОТО ЗАКЛИНАНИЕ - ИДЕ-Е-Е-Е, ПАМПОРЪТ, ИДЕ-Е-Е! (ОБНОВЕНА С ОЩЕ 5 СНИМКИ)

Pan.bg 12 дек 2018 | 21:45 views (4251) commentaries(0)
img Българските морски новини № 378

Към морето и Дунава - за напредък!

Специално за Pan.bg от Китен и нашия Черноморски приятел Луи Жаколио

"Иде-е-е-е, параходът, иде-е-е!" е онзи сакрален вик, който според безспорния познавач на "Живота по Мисисипи" Марк Твен може да изтръгне от сладката следобедна дрямка и най-заспалия южняшки град, разположен на голямата американска река.

Доколко въпросната парола е актуална и приложима в български условия разбираме от най-новия репортаж на г-н Луи Жаколио от Южното Черноморие.

Преди няколко дни разказахме на нашите читатели за изключително добрия риболовен сезон в Созопол. Още по-обнадежаващо и окуражаващо е положението в Китен, чието пристанище за първа година се превръща в разтоварна и ремонтна база на риболовците от Черноморски изгрев.

"Иде-е-е-е, пампорът, иде-е-е!" пък е възклицанието, което се чува в южния залив на Китен все път, когато на здрачаване в малкото пристанище под искрящите зимни звезди и крепостните стени на старата Урдовиза влиза поредния кораб след успешен улов.

Най-напред то се изтръгва от гърдите на дечурлигата, които си играят върху стената на вълнолома и от нейната височина наблюдават морето (снимка 1). После се издига по стръмните улички нагоре към центъра на градчето, обикаля кафенетата и се разнася от уста на уста като магическо заклинание, което наелектризира и млади и стари.

След броени секунди настава всеобща мобилизация и всички, които са свободни от работа се спускат надолу към Южния плаж, за да посрещнат поредния гост, в случая варненското риболовно корабче с външна маркировка Вн 7141.

Изведнъж в малкото пристанище, където само до преди минути кротко се полюшват пиратската гемия-атракцион "Фейт" (снимки 2, 3 и 5) и двайсетина лодки (снимки 6 и 7) в компанията на местната колония от водоплаващи птици (снимки 8 и 9), настава небивало оживление.

На фона на възвишенията на приморска Странджа и студеното зимно небе изскача силуета на риболовното корабче (снимка 11), което бързо се приближава (снимка 12), плъзга се край стената на вълнолома с националния трибагреник (снимки 14-17) и застава с пълен улов на кея до гемията "Фейт" (снимка 21). Тук го очакват чорбаджиите, приятелите от рибарската дружинка, както и един хладилен автомобил (снимка 21) за претоварване на рибата след измерването й на кантар.

Риболовното корабче разбира се съвсем не е пампор (или параход), тъй
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


както и старовремската ладия от Искърския пролом например няма нищо общо със славянската ладия, защото е лагья от името на рода Лагярски, който се занимавал с превоз на хора и товари през река Искър. За риболовците от Южното Черноморие обаче плавателните съдове задвижвани от силата на вятъра са платноходки или гемии, а тези задвижвани от машина, без значение каква - параходи.

Поради изобилието на риба през настоящия сезон в пристанището на Китен акостират между 3 и 5 корабчета дневно. В оптималния вариант 2-3 от тях влизат за разтоварване на улова, а 1-2 за ремонтни дейности. Още едно корабче след богат улов показваме на снимка 22.

На снимки 19 и 20 можете да видите риболовната така с външна маркировка Бс-494, която е извадена на брега за малък ремонт на подводната част на корпуса и боядисване. Корабчето с впечатляващата емблема на акула при вълнореза е добре известно на читателите на Pan.bg от предишни репортажи (снимки 23-28).

Благодарим на г-н Луи Жаколио за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ПОД ИСКРЯЩИТЕ ЗВЕЗДИ НА ЗИМНА УРДОВИЗА: ЧУЙТЕ МАГИЧЕСКОТО ЗАКЛИНАНИЕ - ИДЕ-Е-Е-Е, ПАМПОРЪТ, ИДЕ-Е-Е! (ОБНОВЕНА С ОЩЕ 5 СНИМКИ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/28 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker