ПРАЗНИЧНА ЕУФОРИЯ В СНИМКИ: ДА УЛОВИШ ПЪСТРИЯ ДУХ НА ЛЕВАНТА! КАТО НА ФИЛМ - ТУК ВСИЧКО Е НЯКАК СИ ПО-АРТИСТИЧНО...

Pan.bg 28 дек 2018 | 11:54 views (3474) commentaries(0)
img Световна морска хроника № 53

Специално за Pan.bg от Солун и нашите Средиземноморски приятели Теодосий Синаитски и даскал Камче

Кораби, мореплаватели, пирати, стари карти, пристанища, морски битки, крепости...Това ли е най-общо представата ни за Средиземноморието? Или далечни острови, яхти, лазурно синьо небе, красиви плажове, атракции и вкусна морска кухня...На всички тях сме посветили множество материали и фото-репортажи в Pan.bg.

Дали обаче Средиземноморието е само това? В опит да отговорят на този предизвикателен въпрос нашите приятели Теодосий Синаитски и даскал Камче предприеха един смел рейд по крайбрежния булевард на Солун, където по време на Коледните и Новогодишни празници цари невероятна атмосфера, характерна за географските ширини, известни под наименованието Левант (Източно Средиземноморие) и естественото им продължение в лицето на Егейска Македония.

И така, днес пътешествието ни започва от "Аристотелис" или централната търговска улица на града (снимка 24), която извежда гостите и гражданите на крайбрежния булевард "Никис" (снимки 3, 4, 5 и 6). На търговската улица са разположени голям брой магазини, ресторанти и заведения за бързо хранене, подходящо декорирани с коледна украса. В края на "Аристотелис" сградите се разделят на две крила (снимка 1) и оформят полукръг, с което градът се отваря по впечатляващ начин към залива Термаикос и морето (снимка 14 и 15).

Тук се намират едни от най-луксозните хотели в Солун (снимка 2). На крайбрежния булевард пък се помещават десетки барове, кафенета, сладкарници и закусвални, които са любимо място за срещи на младите хора. В пространството между хотелите и морето е заключен площад "Аристотелис", където са съсредоточени празничните атракции за децата. Сред тях са най-различни лакомства, балони, понита, стрелбище...Във въздуха се носи апетитна миризма на печени кестени (снимка 20).

Булевард "Никос" следва стриктно извивката на залива Термаикос. На този булевард, както обичат да се изразяват гърците животът е някак си по-артистичен и всеки от нас може да се почувства като герой от филм. По брега върви безкрайна върволица от автомобили и хора (снимки 6 и 7), всички са облечени празнично, а шумът е оглушителен. Еуфорията изглежда е завладяла всички.

Тук е мястото, където човешката суета среща морските вълни. Дали обаче морските вълни, които са символ на вечността успяват да разбият на пух и прах човешката суета е твърде съмнително. Дори и тук, на границата
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
между двата свята е застанала стена от рибари (снимка 7) и амбуланти търговци (снимка 10), предимно мигранти от Азия и Африка, които Ви предлагат всевъзможни чудеса.

Някои от по-паметливите ни читатели сигурно ще си спомнят, че преди години общинските власти във Варна поведоха титанична борба с няколко клети баби, които предлагаха на гостите от поредния круизен кораб в пристанището сувенири, подредени върху кашони и пожълтели стари вестници на Морска гара, само защото от немотия не можеха да си платят наем за модерни щандове и сергии, сиреч Лавки, казано на модерен български език. Продавачките от Варна и край Понтос Евксинос (Черно море) разбира се, можеха да бъдат нашите собствени майки и баби, а въпросните сувенири бяха традиционни български бродерии, шевици, дантели и кърпи...

И, ако у нас да изгониш няколко грохнали старици от морската гара означава да спазиш буквата на закона, като въведеш почти казармено положение, то в Солун никой не води епични битки със стотиците мургави амбулантни търговци по "Никис". Те са запазена марка и постоянна негова емблема.

Предлагат всичко, дори и да Ви свалят звезди от небето, само и само да си купите нещичко от пъстроцветната им стока: чанти и колани (снимка 10), маратонки (снимка 11), бижута (снимка 18), бележници, очила (снимка 9) и безброй други артикули. Сред най-любопитните и оригиналните са белачките за картофи и зеле, в уверение на чиято продуктивност един предприемчив продавач с присъщото си чувство за хумор е издигнал цяла купчинка от ситно накълцано зеле на фона на морето (снимка 17).

Времето минава, подобно водопад секундите се изливат и натежават в минути, минутите отлитат и се отливат в часове, а на крайбрежния булевард като на филм се сменят сцена след сцена. Тук властва духът на Леванта и всичко е доста по-артистично, а не казарма! Може би най-добре го е уловил белокосият старец с фотоапарата и котката на рамо на снимка 19.

Весела Коледа и щастлива Нова година, уважаеми читатели на Pan.bg и "Клуб ОКЕАН"! Желаем Ви много здраве, щастие, успехи и сбъднати мечти!

Благодарим на Теодосий Синаитски и даскал Камче за снимките и очакваме следващото им включване!

Следете световните морски новини в Pan.bg!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ПРАЗНИЧНА ЕУФОРИЯ В СНИМКИ: ДА УЛОВИШ ПЪСТРИЯ ДУХ НА ЛЕВАНТА! КАТО НА ФИЛМ - ТУК ВСИЧКО Е НЯКАК СИ ПО-АРТИСТИЧНО...

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/24 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker