ДАЙ РИБОДАЙ: МОРСКОТО ТАНГО Е ТАНЦ, В КОЙТО ВОДИ ТАТКО, НО КОЙ Е АДМИРАЛЪТ В КЪЩИ ОПРЕДЕЛЯ...МАМА!

Pan.bg 05 фев 2019 | 15:17 views (5292) commentaries(0)
img Българските морски новини № 394

Към морето и Дунава - за напредък!

Специално за Pan.bg от Царево и нашия Черноморски приятел Рафаел Сабатини

В няколко броя на рубриката "Българските морски новини" разказахме за успешния риболовен сезон в Созопол (30 ноември 2018), Китен (12 декември 2018) и Приморско (14 януари 2019). В допълнение на 17 януари т. г. Ви показахме обновената арт-композия с рибните пасажи в Царево (снимки 14-19).

Днес се завръщаме в Царево с актуални снимки от битието на риболовците от местната тайфа. Повечето от лодките и корабчетата тук са извадени на брега за зимуване.

Все пак на вода са около двадесетина риболовни лодки, които неуморно сноват в прилежащата акватория на Царево и собствениците им могат да се похвалят с добър улов.

Две от най-активните лодки през зимния сезон са "Арапя" (снимки 1-4) и "Дионис II" (снимки 6, 8-12), които са и главни "герои" в настоящия репортаж. Г-н Сабатини успя да ги заснеме при излизането им от пристанището и преминаването в близост до фара.

Морето изглежда измамно близко, но понякога пътят на една лодка до него може да бъде безкрайно дълъг. Освен това подводни рифове и течения най-неочаквано могат да се появят и на...сушата.

Един от местните риболовци споделя на ухо с другарите си от тайфата: "От три дена не съм се прибирал вкъщи и жена ми заплашва, че ще ми врътне кранчето на моряклъка. Язък ти за подготовката на лодката тоя сезон. Всичко ще отиде на вятъра".

Подобно на голямото корабоплаване и в малкия риболовен флот моряшките съпруги играят важна, дори първостепенна роля. Защото, както е известно, морското танго е танц, в който води татко, но кой е адмиралът вкъщи всъщност определя...мама.

Ето защо риболовците в Царево са измислили оригинален начин за омилостивяване на своите съпруги. При завръщането на лодките след успешен улов хлапетата, които обикновено си играят край кафето на пристанището хукват нагоре по кварталните улички и разпространяват мълниеносно добрите новини сред женската общност: баби, майки, съпруги, сестри...

Всяка добра новина трябва да бъде възнаградена. Съвсем като коледарите и дечурлигата от Царево си имат своя песничка, специално пригодена за случая: "Дай рибодай, дай рибодай! На добрия глашатай, морски пай, ти дай!" В замяна, на което получават от моряшките съпруги малки подаръчета, бонбонки
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
или дребни монети...

Благодарим на Рафаел Сабатини за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ДАЙ РИБОДАЙ: МОРСКОТО ТАНГО Е ТАНЦ, В КОЙТО ВОДИ ТАТКО, НО КОЙ Е АДМИРАЛЪТ В КЪЩИ ОПРЕДЕЛЯ...МАМА!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/19 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker