ГОРЕЩИ СНИМКИ: ЗАВРЪЩАНЕТО НА ЛЕГЕНДАТА - ТОЙ Е...БЕЛИЯТ ОРЕЛ!

Pan.bg 09 фев 2019 | 11:58 views (3744) commentaries(0)
img Българските морски новини № 395

Към морето и Дунава - за напредък!

Специално за Pan.bg от Бургас и нашия Черноморски приятел Ерик Табарли

В началото на седмицата се състоя среща на Черноморските приятели в Бургас. Присъстваха делегати от всички клонове на организацията, включително Варна, Бургас, Балчик, Каварна, Шкорпиловци, Бяла, Обзор, Несебър, Поморие, Сарафово, Крайморие, Черноморец, Созопол, Приморско, Китен, Лозенец, Царево, Ахтопол, Силистра, Тутракан, Русе, Свищов, Оряхово, Лом и Видин, както и от вътрешността на страната.

От чужбина пристигнаха Средиземноморските приятели граф Монте Кристо, капитан Петко войвода, Любен Каравелов, Константин Иречек, Гълъб войвода и княз Алцек.

Специален гост на срещата бе г-н Джузепе Гарибалди, председател на Черноморските приятели и аргонавт на свободата от Шабла. Както е известно Шабла е мястото, край което преминава най-близо до българските земи историческият Джузепе Гарибалди през 1824 г. по време на своето първото плаване като юнга на бригантината Costanza в посока към Одеса.

В рамките на срещата председателят на Черноморските приятели удостои нашия морски будител, радетел и кореспондент Ърни Хемингуей с отличието "Белия орел" и правото да пренесе факела на морската идея в Бургас.

В допълнение делегатите единодушно гласуваха и одобриха кандидатурата на Бургас за морска столица и център на тържествата за отбелязване на две важни годишнини, свързани с българския военен флот на Черно море през лятото на т.г. Г-н Джек Лондон от Варна представи програмата за тържествата, в която са планирани многобройни и интересни събития.

След срещата Черноморските приятели направиха посещения на обновения Безистен на ул. "Александровска" и пристанищния влекач "Орел" (снимки 3, 5, 8 и 10). Безистенът е построен в началото на 20 век със средства, набрани от акционерно дружество по съвместен проект с участието на италианския архитект Рикардо Тоскани, чието име се свързва с още стотина паметници на културата в града и района.

Някога в тази сграда се намират офисите на най-прогресивните умове в Бургас - предприемачи, търговци, банкери, адвокати, инженери, интелектуалци...В наши дни Безистенът е възстановен благодарение на съвместните усилия на общината и "Екоарт". Внушителната сграда в стил необарок е декорирана с фронтон над фасадата - красива фигура на бял орел с разперени криле.

Благодарим на Ерик Табарли за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg!

Pan.bg - лидерът в
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
българските морски новини!
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГОРЕЩИ СНИМКИ: ЗАВРЪЩАНЕТО НА ЛЕГЕНДАТА - ТОЙ Е...БЕЛИЯТ ОРЕЛ!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/12 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker