ВИЖТЕ МОМЧЕТО, КОЕТО ГОВОРИ С МОРЕТО! НИ ПОМЕН ОТ ПОДЛОСТ, НИ ЖАЖДА ЗА СЛАВА, А ПОРИВ ЗА ПОДВИГ, МОРЕ, В МИСЛИТЕ МОМЧЕШКИ!

Pan.bg 24 мар 2019 | 09:40 views (6472) commentaries(0)
img Българските морски новини № 418

Към морето и Дунава - за напредък!

Специално за Pan.bg от Бургас и нашия Черноморски приятел Ърни Хемингуей

На 29 януари т.г., когато представихме котвата на входа на Морската градина в Бургас в поредицата "Морски реликви" (снимка 1) обещахме да разкажем повече за изцяло обновената улица "Алеко Богориди".

На нашите читатели вече е известно, че котвата е поставена на символично място - там, където се срещат пешеходната улица "Алеко Богориди" и булевардите "Демокрация" и "Булаир". От другата им страна е Морската градина.

Само поглед върху картата на Бургас е достатъчен, за да ни убеди, че "Богориди" е една от най-морските улици в града - тя ни извежда директно от централната "Александровска", през Морската градина до Мостика.

В известен смисъл Мостика се явява своеобразно продължение на "Богориди", но...в морето и така подчертава устрема на Бургас към морските простори.

Ремонтът на улицата на стойност около 3 млн. лева приключи през 2018 г., а една от целите на проекта бе да пренесе във времето и да запази за поколенията духа на стария Бургас.

Някои от по-интересните новости по "Богориди" са арт-композицията "Виа Понтика" (снимка 5), фонтанчето с "Грамофона" (снимка 4) и картата-мозайка на Бургас (снимки 2 и 3).

Композицията "Виа Понтика" e поставена на мястото, където се срещат улиците "Богориди" и "Яворов". Тя е вдъхновена от стиховете на Недялко Йорданов. Хлапето с птиците, което е основен елемент в композицията ни връща назад във времето, в чудния свят на "Момчето, което говори с морето", в който няма нито помен от подлост, нито пък жажда за слава.

Фонтанчето с "Грамофона" засилва романтичния ефект - от него звучат песните на бургаската морска прима Тони Димитрова, включително и легендарната "Ах, морето!".

В допълнение картата-мозайка, на която са посочени по-важните забележителности в града (храм "Св. св. Кирил и Методий, църквата "Света Богородица", митницата) ни пренася в 19 век и ни дава възможност да определим местонахождението им спрямо съвременната градска среда.

За красивия вид на улицата допринасят и водните ефекти, новата осветителна инсталация, многобройните кътове за отдих и кошници с цветя.

На "Богориди" е разположен Археологическият музей в Бургас (10, 12, 13 и 14), както и множество стари къщи, някога собственост на богати търговци и видни интелектуалци, сега паметници
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
на културата (снимки 8, 9 и 11).

Благодарим на Ърни Хемингуей за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ВИЖТЕ МОМЧЕТО, КОЕТО ГОВОРИ С МОРЕТО! НИ ПОМЕН ОТ ПОДЛОСТ, НИ ЖАЖДА ЗА СЛАВА, А ПОРИВ ЗА ПОДВИГ, МОРЕ, В МИСЛИТЕ МОМЧЕШКИ!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/17 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker