ЛУННАТА СОНАТА ИЛИ ДИВА ЛУНА И НАДЕЖДА ЕДНА...КОГАТО НАД УРДОВИЗА СЕ МРЪКНЕ И СЪНЕН АТЛИМАНЪТ ЗАСПИ!

Pan.bg 26 мар 2019 | 12:21 views (5908) commentaries(0)
img Българските морски новини № 419

Към морето и Дунава - за напредък!

Специално за Pan.bg от Бургас, Приморско и Китен и нашите Черноморски приятели Ърни Хемингуей, Самуел Тейлър Колридж и Луи Жаколио

В Pan.bg сме публикували многократно нощни снимки от български пристанища - Балчик, Варна, Свети Влас, Приморско... Днес продължаваме поредицата с тематични снимки от Бургас, Китен и Приморско на лунна светлина.

Наскоро в Приморско се събраха на вечерна приятелска среща собствениците на малки плавателни съдове по Южното Черноморие, за да обсъдят плановете си за предстоящия летен сезон.

Сбирката се състоя под луната в станалото вече легендарно кафене на пристанището, което редовно приютява морските вълци, изпечените пътешественици, смелите млади моряци и дръзките мечтатели от Аполония Понтийска през Атлиман и Урдовиза, та чак до Силистар и Резово.

След оживени дискусии и радостни възгласи на одобрение моряшката общност се обедини около идеята първото излизане на море на туристическите яхти и гемии през месец май или началото на юни т.г. да се проведе заедно под формата на импровизиран мини-ветроходен фестивал в акваторията на Приморско.

Приветствията, наздравиците и тостовете на морските приятели отекваха до късно през нощта над притихналото море и сънения Атлимански залив (снимки 16, 17 и 18), а лунната светлина хвърляше своите отблясъци върху хълмовете на крайбрежна Странджа, малкото пристанище сгушено в лимана при Яснополянската река (снимки 11, 26 и 27), фаровата кула (снимка 20) и яхтите (снимки 12, 22 и 23) , бъдещи герои на ветроходния вестивал.

За събитието през месец май ще пристигнат някои от добре познатите на нашите читатели корабчета и ветроходи от Ахтопол, Царево, Лозенец, Китен, Черноморец и др.

Изненадата се очаква да поднесе созополската реплика на колумбовата каравела "Пинта", която обикновено зимува в Черноморец. През май тя ще направи своята премиера с ново ветрилно стъкмяване.

В допълнение любимата на гостите на Приморско яхта с прозвището "Леля Берта" (снимки 13, 14 и 24) вече ще бъде наименувана официално. Името засега се пази в пълна тайна. За всички тези новости ще Ви информираме своевременно.

И понеже темата е за луната нашите кореспонденти Ърни Хемингуей и Луи Жаколио също решиха да допринесат с нещичко към нея и ни изпратиха тематични снимки от Бургас (1, 2 и 3) и Китен (4, 5 и
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
6). Бургаските снимки са направени от централната алея при Морското казино, а китенските - под крепостните стени на старата Урдовиза.

Благодарим на Ърни Хемингуей, Самуел Тейлър Колридж и Луи Жаколио за снимките и очакваме следващото им включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ЛУННАТА СОНАТА ИЛИ ДИВА ЛУНА И НАДЕЖДА ЕДНА...КОГАТО НАД УРДОВИЗА СЕ МРЪКНЕ И СЪНЕН АТЛИМАНЪТ ЗАСПИ!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/27 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker