ИМА ТАКАВА ДЪРЖАВА: СЪЧКИ СЪБИРАМ ИЛИ ДРЪЖ ГО МРЪСНО!

Pan.bg 04 апр 2019 | 15:51 views (1779) commentaries(1)
img Българските морски новини № 424

Към морето и Дунава - за напредък?

Специално за Pan.bg от Варна и нашия Черноморски приятел Джек Лондон

В нашата рубрика "Към морето и Дунава - за напредък!" от няколко години утвърждаваме устрема на българина към океанските простори и отразяваме успехите му на територията на Синия континент.

Нашите фото-колекции от стари лодки и гемии, фарове, котви, корабни винтове, емблеми на параходни компании също се попълват и допринасят за порива към романтиката в Pan.bg.

За съжаление обаче корабостроенето, корабоплаването, пристанищата и произтичащите от тях човешки дейности могат да нанесат непоправими щети върху природата.

Водени от желанието да алармират широката общественост за необходимостта от спешни мерки за опазването на нашето Черно море и река Дунав Черноморските приятели решиха да стартират нова поредица в Pan.bg.

Разликата между новата и настоящата поредица ще бъде в пунктуацията - вместо с удивителен рубриката "Към морето и Дунава - за напредък" ще завършва с въпросителен знак.

Въпросителният знак ще бъде червена лампа за всички онези, които си позволяват да използват морето и прилежащия му бряг като огромна кофа за боклук.

И така, в първото издание на новата ни рубрика "Към морето и Дунава - за напредък?" предлагаме на Вашето внимание няколко фрапиращи снимки от български пристанища далеч преди откриването на активния летен сезон.

В морето плуват отпадъци с уродлива форма, чиито размери са достатъчни да потопят средно голям търговски кораб (снимка 1), вълните подхвърлят пластмасови бутилки (снимка 2), вятърът тика към брега опаковки, парчета стиропор, смачкани чашки и капачки (снимка 6), в ъглите на пристанището се събира жълтеникава морска пяна (снимка 3)...

Все още е студено и под стената на вълнолома някой бездомник е струпал съчки (снимка 4). На кейовата стена пък се мъдри многозначителен надпис на английски език Keep it Dirty! (буквално "Дръж го мръсно!"), оставен от ръката на незнаен художник, явно с добро чувство за хумор (снимка 7).

Обикновено по това време поддръжката на чистотата в българските пристанища е доста занижена. Туристите ги посещават сравнително рядко - през летните месеци и тогава всички държавни организации се надпреварват да се представят на ниво.

Така се получава ефекта от визитата на папата, който идва в България веднъж на десет години и всички се втурват да боядисват къщи, да
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
чистят улици и да садят дръвчета. А после всичко тръгва по старому.

Нашето море, нашата река и нашите пристанища обаче имат нужда от всекидневни грижи. Готови ли сме да им ги дадем?

Благодарим на Джек Лондон за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ИМА ТАКАВА ДЪРЖАВА: СЪЧКИ СЪБИРАМ ИЛИ ДРЪЖ ГО МРЪСНО!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/7 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Bombe 09 апр 2019, 15:34
   
  0
   
  0

  Не ,това не е в България

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker