ЕКСКЛУЗИВНО: КОГАТО ЗА ЕДНИ МОРЕТО Е СВАТБА, А ЗА ДРУГИ...БРАДВА! КОЯ Е ИЗОСТАВЕНАТА ДАМА ОТ ПАНАМА? СЪРВАЙВЪР СРЕЩУ СОВАЛКА!

Pan.bg 14 апр 2019 | 10:58 views (1727) commentaries(0)
img Българските морски новини № 427

Към морето и Дунава - за напредък!

Специално за Pan.bg от Бургас и нашия Черноморски приятел Ърни Хемингуей

Pan.bg продължава да следи за Вас по-интересните корабни визити в порт Бургас. В настоящия брой на рубриката "Българските морски новини" Ви предлагаме интересна гледна точка към два кораба, които на първо четене изглеждат измамно близки като размери, технически характеристики и възраст.

С това приликите между тях се изчерпват, защото "героите" на днешния ден в бургаското пристанище, които предлагаме на Вашето внимание - корабите A.M.K. Marin и Lady Bo, са доста различни и символизират две крайности в корабоплаването, породени от динамиката, превратностите и трудностите в морския бизнес като цяло.

Lady Bo, по-известен като "Летящия холандец" от Босфора (вж. публикацията "Лейди пази се!" от 19 януари т.г.) вече навъртя няколко месеца в порта.

Корабът е задържан от "Морска администрация". Конкретните причини за задържането му са технически неизправности и неизплатени заплати от корабособственика към екипажа.

През дългите месеци на престой ту на 5-то, ту на 6-то място в Източния басейн екипажът на Lady Bo се сблъска с многобройни предизвикателства - липса на храна, дрехи, медикаменти, пожар и...засилено внимание от страна на медиите. Истински "Сървайвър", както обичат да се шегуват рибарите пред Морска гара.

По стара българска традиция пристанищните власти и няколко доброволци оказваха подкрепа на екипажа с каквото могат.

Lady Bo (с IMO номер 8212350) има дедуейт 6338 тона, дължина 106 метра и широчина 16.62 метра. Построен е през 1984 година и плава под флага на Панама.

От "Летящия холандец" се насочваме към един по-интересен плавателен съд на отсрещния кей в Източния басейн.

Кораб A.M.K. Marin с IMO номер 7610103 има дедуейт 5845 тона, дължина 105,44 метра и широчина 15,1 метра. Построен е през 1978 г. и плава под флага на Белийз.

Той е един от корабите, които посещават пристанище Бургас най-често - средно по веднъж на всеки два месеца и обикновено акостира в Източния басейн. В репортажа на Ърни Хемингуей (снимки 7-12) можете да го видите на 19 корабно място на терминала за насипни товари.

A.M.K. Marin е стар познайник на обичайно заподозрените рибари и любители на морския хумор пред Магазия-1. Корабът е редовен гост в порта от няколко години насам и заслужено получава прозвището
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
"Совалката". До 2015 г. плава под името Wilson Marine, а негов оператор е норвежка фирма.

Впоследствие е продаден на гръцка фирма за малко над 700 000 долара. Преименуван на A.M.K. Marin и снове постоянно между Източното Средиземноморие, Черно море и пристанищата в долното течение на река Дунав.

Съдбата на "Совалката" и изоставената "дама" под панамски флаг в пристанище Бургас е поредното потвърждение, че докато за едни корабоплаването е сватба, за други може да се окаже и...брадва.

Благодарим на Ърни Хемингуей за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ЕКСКЛУЗИВНО: КОГАТО ЗА ЕДНИ МОРЕТО Е СВАТБА, А ЗА ДРУГИ...БРАДВА! КОЯ Е ИЗОСТАВЕНАТА ДАМА ОТ ПАНАМА? СЪРВАЙВЪР СРЕЩУ СОВАЛКА!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/13 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker