КОЛЕКЦИЯ "ПОСЛЕДНИТЕ МОХИКАНИ": ВИЖТЕ СОЗОПОЛСКАТА АЛАМАНА! ГОРЕЩИ СНИМКИ...

Pan.bg 01 юли 2019 | 12:18 views (2852) commentaries(0)
img Българските морски новини № 474

Към морето и Дунава - за напредък!

Специално за Pan.bg от Созопол и нашия Черноморски приятел Емилио Салгари

Pan.bg продължава да следи за Вас темата за ретро-корабите с традиционна конструкция по нашето Черноморие.

Днес получихме снимки на репликата на прочутата аламана от кореспондента ни в Созопол. Тя е разположена в централната част на града в пространството между параклиса "Свети Зосим" и храм "Свети свети Кирил и Методий".

Рибарската лодка тип "Аламана" е изработена от странджански дъб, дълга е 12 метра и широка - 2 м. Задвижва се с гребла от 8 гребци, а външната част на корпуса е с оригинална дърворезба.

Всяка аламана от типа на изложената в Созопол е имала екипаж от 10 души, един капитан, рулеви и осем гребци. До средата на миналия век в Созопол все още са извършвали риболов с аламани. В зависимост от размерите на корпуса и броя на греблата се различават три вида аламани.

На 17 юли 2012 г. лично президентът на Р България тогава Росен Плевнелиев участва в церемонията по откриване на новия символ на Созопол, рибарската лодка тип "Аламана", изработена от майстор Димитър Хрусов. Репликата е наименувана "Аполония".

В колекцията, посветена на "Последните мохикани" вече имаме определени натрупвания в Pan.bg благодарение на усилията на Джоузеф Конрад, Ърни Хемингуей и Ерик Табарли.

В периода юни-юли 2017 г. публикувахме снимки на Старата фрегата (18-32) в Бургас от Ърни Хемингуей и на старата гемия в Черноморец (33-34) от Джоузеф Конрад.

В допълнение през февруари 2019 г. Ерик Табарли разказа на нашите читатели за гемията "Крузо", намерила последен пристан в района на Мостика в Бургас и използвана като плажен бар (TR Beach Bar), по-известен с прякора "Шлепа" - снимки 35-50.

В близко бъдеще своя принос към колекцията "Последните мохикани" ще направи и Жул Верн, който ще ни представи една позабравена стара гемия в Несебър, която е лъсната до блясък, обновена с две мачти, ветрила и оръдия и посреща гости като атрактивен ресторант.

Благодарим на Емилио Салгари за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


КОЛЕКЦИЯ "ПОСЛЕДНИТЕ МОХИКАНИ": ВИЖТЕ СОЗОПОЛСКАТА АЛАМАНА! ГОРЕЩИ СНИМКИ...

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/50 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker