Ракетата с твърдо гориво - уважавана в МВР!

Pan.bg 10 авг 2017 | 22:39 views (1899) commentaries(0)
img
Кулоарната информация от вътрешното министерство сочи, че МВР-шефът Валентин Радев засега е спрял всякакви конкурси за нови назначения в подопечното си ведомство. За сметка на това продължават назначенията в администрацията на министерството - дестинация, която е толкова възжелана от роднини до пето коляно, от верни партийни ятаци и ценители на суджука, гравитиращи около кабинета.

Според мълвата, прескочила високите дувари на "6-ти септември" 29, напоследък в китния вътрешен двор - под дебелата сянка край министерската лафка, често развява поли най-прясното назначение на министър Радев. Става дума за новата му медийна съветничка, която ще го открехва за кои медии си струва да си лъска чепиците и за кои - не. Това е бившата репортерка от БНТ Десислава Маркова. Тя дълги години бе репортер в "По света и у нас" и през годините смени три ресора - криминален, общински, правителствен, отразявайки възхода на някогашния главен секретар на МВР, софийски кмет, а сега премиер Бойко Борисов.

И до ден днешен, от урва на урва, все още отеква славният въпрос на репортерката Маркова към победната Йорданка Фандъкова по време на пресконференцията след кметските избори през 2009 година: "Госпожо Фандъкова, колко често ще позволявате на господин Борисов да ви звъни по телефона и да дърпа конците, както ви обвиниха по време на кампанията, и господин Борисов, вие колко често ще го правите и за какво, в духа на шега, примерно?"

Естеството на това питане оставя без смисъл въпроса какви качества на бившата БНТ журналистка са приковали интереса на сегашния вътрешен министър Валентин Радев, та да наруши собствените си разпореждания и да я назначи за съветник.

Но по-интересно е каква ли е била идеята на МВР-шефа да си избере за заместник бивш военен кадър в лицето на Милко Бернер. Както е известно, в началото на лятото със заповед на премиера Борисов той бе назначен за заместник вътрешен министър.

Бернер е възпитаник на Химикотехнологичния и металургичен университет в София и на Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново. През 2002 г. е бил старши национален представител и командир на първия български контингент в състава на ISAF в Кабул - Афганистан, заемал е длъжността заместник-началник на отдел "Прилагане на Конвенцията за забрана на химическото оръжие" в Генералния щаб на Българската армия.

Тайната на неговия избор, изглежда, се крие в експертните му познания като специалист по боеприпаси. Той е член на Сдружението на специалистите по боеприпаси в България. Такъв е и уважаваният инженер по боеприпаси и химия на взривните вещества Валентин Радев.

През далечната 2006 г. излиза научният труд на Бернер "Компоненти на смесеви твърди ракетни горива", рецензент на който е полк. д-р инж. В. Радев. Ето какво пише той в рецензията си: "С голямо удоволствие се запознах с предложената ми за рецензиране книга с автор подполковник д-р Милко Бернер, отнасяща се до съвременните високоефективни смесеви твърди ракетни горива, по две причини. Едната причина е, че тази книга представлява първо българско издание на събрано знание в областта на смесевите твърди ракетни горива, и втората причина е свързана с личния ми научен интерес и участието ми в синтезирането и изработването на заряди за газгенератори към снаряди с увеличена далекобойност, именно от смесево твърдо ракетно гориво..."

Досега политическите кабинети в МВР все са били подвластни на правото и познанията в системата за вътрешен ред и сигурност. Било е също юздите на ведомството да се дърпат и от лекоатлет. Но никога в най-новата история на министерството специалисти по далекобойни снаряди и ракети с твърдо гориво не са държали на мушка организираната и конвенционалната престъпност. Дали пък няма да станем свидетели на прелом в дългата и изтощителна битка с престъпността, постигнат с премерен артилерийски огън с далекобойни снаряди и ракети с твърдо гориво по рубежите й? А дано...Кой къде

Комисар Владимир Маринов е възстановен като заместник-директор на Областната дирекция на МВР - Бургас. Той беше махнат от служебния министър Пламен Узунов, след което оглави Пето РУ в Бургас. Според запознати връщането му е перспективен ход на вътрешния министър, тъй като Маринов познава дейността на организираните престъпни групи по Черноморието и има участие в разбиването на групите на Божидар Кузманов-Кравата, Любомир Славов-Мазния и Иван Митов-Слънцето.

На мястото на Маринов в Пето РУ - Бургас, временно е назначен Милен Гайдарджиев, обявен за полицай на годината през 2014-а. Той има заслуги за разбиване на престъпна схема, в която участвали и двама служители на КАТ-Бургас, за фалшифициране на документи на крадени автомобили.

Заместник-шефът на дирекцията в Перник Веселин Георгиев пък се върна в Областната дирекция на МВР - София. Според неофициална информация 39-гoдишният Гeopгиeв е приближен до бившия началник нa пepнишĸaтa пoлиция Baлeнтин Бyчинcĸи. Той пък стана известен с това, че когато го махнаха от системата, заплаши да остави наградите си пред лъва на "6-ти септември" 29.

В началото на юли бе понижен шефът на отдел "Икономическа полиция" в Главна дирекция "Национална полиция" Мирослав Рашков. Това се случи след националното съвещание на МВР, на което главният прокурор Сотир Цацаров отправи критики към работата на отдела за липсата на резултати по разследванията за корупция. По-късно се изясни, че Рашков пожелал сам да бъде преместен на подходяща длъжност в СДВР.


Румен Савов
banker.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker