На кого ще накриви баретата бунтът на баретите

Pan.bg 02 дек 2017 | 06:11 views (861) commentaries(0)
img
Безпрецедентно тази седмица 27 служители на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) пуснаха сигнал до парламентарната вътрешна комисия, до силовия вицепремиер Красимир Каракачанов и до вътрешния министър Валентин Радев срещу директора на службата Георги Гайков. В него баретите изложиха твърдения за порочни кадрови практики в службата, заобикаляне на наредбите и неспазване на правилата на работа от страна на Гайков.

Няколко дни по-късно до медиите беше изпратен още един анонимен сигнал, който разкрива данни за нарушения при провеждането на операцията в Лясковец през 2014 г., при която загина баретата Емил Шарков, както и за прикриване на следи при разследването на организацията на тази операция. (Заради отказа на властите да разследват пропуските при организацията наследниците на Шарков са завели дело в Европейския съд по правата на човека, като жалбата е приета за допустима.)

Пред медиите вътрешният министър Валентин Радев нахока баретите, че не са спазили реда за подаване на сигнали, а след това се опита да омаловажи случващото се. "Дейността в отряда върви нормално. Все пак там работят над 200 души, писмото е подписано от 10% от тях", каза вътрешният министър, разкривайки една отдавна пазена държавна тайна — щатната численост на СОБТ.

Конфликтът в СОБТ е отражение на напрежението в системата за вътрешна сигурност, което съществува както в ГЕРБ, така и в управляващата коалиция.

Георги Гайков беше освободен от поста от първия вътрешен министър в кабинета "Борисов 2" - Веселин Вучков, за да бъде върнат на поста от Валентин Радев тази година. "Преценил съм всички плюсове и минуси, когато съм назначил Георги Гайков", заяви Радев тази седмица по повод на сигнала на баретите, без обаче да дава повече подробности.

Директорът на СОБТ е от близкото обкръжение на бившия главен секретар Светлозар Лазаров (самият той бивш служител на СОБТ), който днес е дясна ръка на Волен Сидеров и втори човек в коалиционния партньор на ГЕРБ - "Атака". Именно през националистите кръговете около Делян Пеевски кадруват както в изпълнителната, така и в съдебната власт.

Ето това са плюсовете и минусите, за които Радев избягва да говори.

Баретите, подали сигнала, са от по-старото поколение в СОБТ, научи "Капитал". Те са подкрепяни от председателя на вътрешната комисия и бивш вицепремиер Цветан Цветанов.

От другата страна са кръговете, по-близки до Делян Пеевски, които се ползват с подкрепата на премиера Борисов. Такива назначения например са сегашният (Младен Маринов) и бившият (Георги Костов) главен секретар на МВР, както и редица областни директори във вътрешното министерство.

Съдбата на Гайков е изцяло в ръцете на Валентин Радев, доколкото структурата, която го проверява - Инспекторатът на МВР, е на подчинение на вътрешния министър. В ГЕРБ Радев е считан за равно приближен до Борисов и Цветанов, така че сега ще трябва да отиграе изключително трудна топка.

Каквото и да се случи, то ще повлече нова серия от взаимни компромиси. Ето защо резултатът няма особено значение, защото обществото няма да получи по-мотивирани, по-почтени и професионално подготвени полицаи.
capital.bg

© Асен Тонев
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker