Бойко Рашков е категоричен: Има нерегламентирано подслушване на политици

Pan.bg 11 дек 2017 | 00:25 views (466) commentaries(0)
img
/КРОСС/ Служителите в Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства са затруднени в работата си, защото нямат право да се запознаят с резултата от използваните СРС-та. Това каза в предаването „Неделя 150" по „хоризонт" директорът на бюрото Бойко Рашков.

Работещите в институцията според Рашков, са "поставени в по-неблагоприятно положение от обвиняемите и подсъдимите", които могат да се запознаят с тези резултати. Причината е заповед на главния прокурор, с която се забранява членовете на бюрото да се запознават с веществените доказателства. На база на тази заповед ДАНС също им отказва достъп в 3 случая. Рашков смята, че проблемът може да се реши, чрез създаването на независима от главния прокурор анкетна комисия, която да изясни дали не се прикрива престъпна дейност с хилядите разрешени и неприложени подслушвания.

„В момента не сме сигурни дали са приложени тези способи или не са приложени. Ако не са приложени, не се ли прикрива нечия престъпна дейност?", запита риторично шефът на Бюрото.

Рашков каза, че вероятно ще се обърне към премиера Бойко Борисов за решаване на поставените от него проблеми.

„Опитах лятото да направя това, но той не намери време да се срещнем. Може би някои от нещата сега нямаше да получат публичност при негова намеса, но така са решили, така са постъпили".

Той е подготвил и декларации до Народното събрание, а се кани да се обърне и към президента.

„Рашков определи като неверни твърденията, че има над 8000 разрешения за употреба на СРС, които не са били приложени, защото проследяваните лица имали повече от един телефон, но не ги използвали. Разрешенията за употреба на СРС-та, подписани от съдия, са задължителни за изпълнение, обясни той и опроверга твърдението на главния прокурор Сотир Цацаров, че не е имало случаи на подслушвани магистрати.

„Може би щеше да бъде по-конкретно, ако заседанието на НС действително беше закрито. Тогава бих могъл да цитирам. Тогава, реално, участието на главния прокурор нямаше да се изчерпи с три "не"-та: "Няма политици, няма магистрати, няма журналисти". В самия доклад, ако някой беше прочел, има един абзац, който казва: "Петима души са били подслушвани неправомерно, от които четирима магистрати". С това отговора по въпроса "магистрати" щеше да се изчерпи", заяви шефът на Бюрото за СРС-тата и независимо от доклада допълни:

"Има нерегламентирано подслушвани


политици".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker