Съдят полицай от Русе - кътал боеприпаси и разгласявал държавна тайна

Pan.bg 12 фев 2018 | 11:12 views (940) commentaries(0)
img Великотърновският апелативен съд ще заседава по дело срещу служител на РУ на МВР – Русе, обвинен в разгласяване на информация, представляваща държавна тайна, както и в противозаконно държане на боеприпаси, съобщиха от Апелативен съд - Велико Търново.

Със своя присъда от 13 ноември 2017 г. Окръжен съд – Русе е признал подсъдимия Ваньо Н. Д. от град Русе за виновен в това, че на 16 ноември 2016 г. и на 17 ноември 2016 г. в същия град, в условията на продължавано престъпление – на два пъти, разгласил информация, представляваща държавна тайна. Той бил назначен на длъжност Разузнавач V степен, Група „Противодействие на Криминалната престъпност“, Сектор „Криминална полиция“ при Първо РУ на МВР – Русе.

Разгласената от него информация се съдържа в план относно провеждане на действия по разследването по прокурорска преписка на ОП - Русе, класифициран с гриф за сигурност „Поверително“ и свързаните с него оперативно-издирвателни мероприятия (ОИМ). Ваньо Н. Д. е съобщил на М. И. И. за извършваните действия и лица по плана и оперативно-издирвателни мероприятия. Окръжен съд -Русе осъдил подсъдимия на 3 години лишаване от свобода за това деяние.

Подсъдимият е бил признат за виновен и в това, че през периода от 02 септември 2016 г. до 15 декември 2016 г. в грд Русе, разгласил на М. И. И. и сведения от друго естество – информация, съдържаща се интегрирана информационна система „Справки“ на МВР, отнасяща се до две лица, а именно – данни от националния регистър на българските данни за самоличност – адресна регистрация, както и данни от АИС „КАТ“ – регистрация на МПС и техните собственици, което не представлява държавна тайна, но чието разгласяване е забранено със закон. Първоинстанционният съд определил наказание от 1 година лишаване от свобода за това деяние.

Ваньо Н. Д. бил признат за виновен и в това, че на 16 декември 2016 г. в град Русе, държал боеприпаси за огнестрелни оръжия – 56 броя пистолетни патрони, калибър 9х18 мм., без да има надлежно разрешение за това. Окръжен съд - Русе го осъдил на 2 години лишаване от свобода за това деяние.

Първоинстанционният съд наложил едно общо наказание измежду определените за отделните деяния, а именно най-тежкото от тях – 3 години лишаване от свобода, което подсъдимият да изтърпи при


първоначален общ режим.

Срещу присъдата на Окръжен съд – Русе е постъпил въззивен протест на Окръжна прокуратура – Русе. В него се твърди неправилност на присъдата, поради явна несправедливост на наложеното наказание, като се излагат съображения за това. С протеста се моли общото наказание, наложено на подсъдимия, да бъде увеличено от три на пет години лишаване от свобода.

Срещу присъдата е постъпила и въззивна жалба от защитника на подсъдимия. Прави се оплакване, че постановената присъда е неправилна. Защитникът моли тя да бъде отменена, като разгласяването на сведения, представляващи държавна тайна, да бъде преквалифицирано в като разгласяване на сведения, които не представляват държавна тайна, но разгласяването им е забранено със закон, както и подсъдимият да бъде оправдан за противозаконното държане на боеприпаси.
pik.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker