ВЕСЕЛИН ВУЧКОВ: МВР - РЕНЕСАНС НА ПЕНСИОНЕРИТЕ!

Pan.bg 06 мар 2018 | 21:23 views (7286) commentaries(27)
img МВР - ренесансът на пенсионерите
Промените отпреди три години доведоха до повсеместна и всепроникваща демотивация
ВЕСЕЛИН ВУЧКОВ*
в.СЕГА


Представете си следната ситуация: Ръководите голяма компания в състав от около 50 000 души. Човешките ресурси разпределяте в три групи - първата е подложена на най-сериозен труд (физически и умствен), втората изисква най-леки трудови задължения, а по средата е третата - с предимно административни отговорности. И тогава вземате управленско решение: най-тежките трудови задължения (първа група служители) ще възложите на хора, които са пенсионери. И освен това си налагате забрана - през следващите 8 г. не можете да освобождавате от длъжност под никакъв предлог тези пенсионери, на които възлагате най-тежката работа.

До това се свежда накратко реформата на МВР, която бе проведена през лятото на 2015 г. Представям я схематично, но сърцевината е видна. Тя обхваща част от онези пожарникари и полицаи, които работят по служебно правоотношение по Закона за МВР, а това по дефиниция е най-тежката трудова дейност в МВР, за разлика от онези, които работят по Закона за държавния служител (ЗДСл) или по Кодекса на труда (КТ).

Формите на проявление на реформата от август 2015 г. са следните:

а) въведе се изискване за осигурителен стаж (27 г.) и минимална възраст (започваща от 52 г. и 10 м.), за да може пожарникар или полицай да се пенсионира;

б) даде се право на всеки служител, който до 31 декември 2015 г. е натрупал осигурителния стаж, дори да е под минималната възраст, да се пенсионира, а преценката дали да го направи се удължи до края на 2018 г.;

в) забрани се на органа по назначаване да прекратява служебното правоотношение на този работещ пенсионер до навършване на 60 г.Резултатите са много и до един са негативниПърво, напълно се пренебрегва смисълът от упражняване правото на пенсия. Държавата чрез пенсионните фондове я изплаща заради простото житейско правило - изчерпаният трудов ресурс не позволява интензивна работа. А да възложиш на пенсионери да изпълняват най-тежките отговорности в МВР като пожарникари и полицаи на всички нива - това противоречи на елементарния здрав разум.

Повтарям, става дума за длъжностите с тежки отговорности в МВР (условно наречени "първа категория труд", някога това бяха офицерите и сержантите в МВР), съпроводени от солидни компенсации: ранно пенсиониране, 2% клас прослужено време, близо 40 работни дни годишен отпуск, 120 лв. месечно безотчетни пари за храна, 20 заплати обезщетение при напускане (изчислени върху последна заплата), безплатен градски транспорт и пр. И сега се позволи тези хора да се пенсионират, да получават пенсия плюс всички права на условната първа категория, продължавайки работа, със забрана ръководството да ги освобождава.

Второ, хиляди пожарникари и полицаи се възползваха поетапно от тази реформа и получават едновременно пенсия и заплата; бройката вероятно надхвърля 3000. В масовата хипотеза се получава следното - в края на всеки месец се получа заплатата от МВР (достигаща до 2000 лв. и повече) плюс максималната пенсия от 910 лв. Това е така, защото става дума за служители с дълъг стаж (основно среден и висш ръководен кадър), което води до висока заплата и висока пенсия. Когато се премахне изискването за максимална пенсия - някои ще получават многократно по-голям месечен доход. Така се образува прослойка отслужители на МВР, получаващи месечно няколко хиляди леваот бюджета и пенсионните фондове. Това няма аналог в българската история. Дори в тоталитарния период до 1989 г. най-привилегированите служители на МВР - офицерите и сержантите от Държавна сигурност, не можеха да получават едновременно високата си заплата и високата си пенсия. Подобен пример няма и в европейските пенсионни системи.

Трето, тази реформа мигновено разпростря парализиращия си вирус в целия ведомствен организъм под формата на всепроникваща демотивация. Да, това е темата, която всеки ден се дискутира в стотиците полицейски и пожарникарски поделения. А защо е така?

От гледна точка на пожарникарите и полицаите с пенсия и заплата, сполучливо наречени "хибридни" - безоблачното дълготрайно получаване на пенсия и заплата се превърна в доминираща житейска философия. Тези служители напълно притъпиха инициативността си и поемането на отговорност, управлявайки въз основа на принципа "ден да мине, друг да дойде", тъй като така няма да допуснат никаква грешка и си гарантират получаване на пенсия и заплата до 60-годишна възраст. Но какво се случи с останалите пожарникари и полицаи, които са много повече и са без възможност да получат тази привилегия? Тяхната демотивация е с по-тежки последици, тъй катоникога няма да постигнат привилегиите на "хибридните"си колеги, а освен това (и тук е същественото) - поетапното им кариерно израстване е блокирано, тъй като пенсионерите никога няма да освободят по своя воля ръководните позиции, докато не навършат 60 г.

Впрочем в началото идентична промяна обхвана и военнослужещите, но след година и половина грешката частично беше поправена, като се даде право на ръководителя по своя преценка да освободи работещия пенсионер без предизвестие.

Споделям тези свои тревожни изводи не защото в навечерието на тази реформа преди почти три години се отправиха предупреждения, включително от мен. Този текст не е и неуважение към пенсионерите. Напротив - грешката е ръководна, не при тях. Ръководейки министерството, предприех последователни усилия за освобождаване на всички работещи пенсионери в МВР, включително на трудов договор. А месеци след това се предприе точно обратна политика. За жалост до днес на ръководни позиции, включително по Закона за държавния служител в МВР, се назначават пенсионери.Това не е реформа, това е контрареформаПенсионери трябва да се назначават и оставят на работа по изключение, например за предаване на опит, но само по граждански или трудов договор, временно. Още по-абсурдно е да назначаваш на шефски позиции с реформаторски задачи хора, които са пенсионери. Това е вредно за МВР. Това се знае отлично от всички ръководители (политически и професионални) и от всички служители, но никой не проявява воля да я дискутира открито.

Тоталната демотивация в МВР е проблем, значим за всички граждани. Освен това по темата не може да се изведат политически дивиденти и по нея не бива да има политическо противопоставяне. Ако има политически проблем, той се състои в това, че подобна "реформа" се проведе набързо, без да присъства в предизборна или правителствена програма.

Отлагането на решаването му - с всеки месец, с всеки ден - само го задълбочава. Законодателят следва да консолидира политическа воля и да вземе трудно политическо решение, за да елиминира тази неприемлива от всички гледни точки ситуация.

Възможните решения са две. Първото - онези, които са поставени в двойствена роля на пенсионери и служители, да изберат едно от двете - пенсионер или служител. Но специалисти по осигурително и по трудово право споменават, че това е почти неизпълнимо. Тогава остава единствен втори вариант - законова промяна, която задължава органа по назначаване да освободи в много кратък срок и без изключение всички полицаи и пожарникари, получаващи заплата и пенсия. Без възможност за преценка, а всички, защото в противен случай ще се задвижат механизми на покровителства, видими и невидими. Да, това е трудно решение, но не е толкова болезнено, защото ще отпуши тапата на кариерното израстване, замествайки пенсионерите с по-млади служители. А най-важно е никога занапред подобен саморазрушителен управленски експеримент да не бъде предприеман.*Веселин Вучков беше заместник на вътрешния министър Цветан Цветанов в първия кабинет на Бойко Борисов и министър на вътрешните работи във втория кабинет от ноември 2014 г. до март 2015 г., когато подаде оставка.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 27

 1. #1
  old very old major 06 мар 2018, 21:44
   
  46
   
  8

  Е че то не е ли същото и в MO???

 2. #2
  Бастун 06 мар 2018, 22:19
   
  5
   
  26

  Кой е този величков?

 3. #3
  Курбел 06 мар 2018, 22:21
   
  57
   
  12

  Браво на Вучков!!!!!!В армията е същата шибанярщина. Пенсия заплата, добавки,служебна квартира и първа категория. За други комбинация от три пръста с преобладаващ среден.И после Воеводата щял да прави доброволчески отряди , защото нямало желаещи за професионали. Ще има да чака.

 4. #4
  Стоев 06 мар 2018, 22:45
   
  47
   
  7

  Тези които измислиха тази псевдо реформа, те се и облажиха добре от нея. Нима не се знаят имената им. Случайно ли въведоха и правоотношения по ЗДСл? Не - хитрите богопомазаните прецакаха колегите по параграф 86 за да могат те да векуват с пенсия и заплата. А младите офицери ряпа да ядат. Да бачкат и мълчат...щото като безработни - още по зле. Лакомията на едни височайши особи ще им приседне рано или късно. Младите хора без работа , а старите кримки на двойна хранилка. Направиха и тия школи "златни". Толкова ли е трудно за Софийските структури в АМВР да са курсовете за до е по- евтино на МВР и да може повече хора да бэдат обучени. Да не стават космонавти...всичко е бутафория, една голяма пародия...Няма ппавда - това показа тая реформа Бъчнарова в МВР.

 5. #5
  sij 07 мар 2018, 07:32
   
  38
   
  5

  Със стари курви .нов бардак не става!

 6. #6
  Bai 07 мар 2018, 07:34
   
  54
   
  10

  В МО положението е същото,на едни им изписаха очите ,а останалите да го духат!За кариерно развитие и дума не може да става,просперират единствено връзкари и жени,МО е най корумпираната институция!Останалите стоят и свеждат глави,а си се обадил за нещо ставаш неудобен и те принуждават да си пуснеш рапорта!

 7. #7
  НЕМИЛ-НЕДРАГ 07 мар 2018, 10:25
   
  52
   
  11

  КУР ЗА: КАЛФИН, ПЪРВАНКАТА,БОЙКу... ЗАРАДИ ПЕНСИОННАТА АНТИ-РЕФОРМА !

  КУР И ЗА ВЪРХОВНИЯТ ГОВНЬОкомандващ румИн ЗАЩОТО МЪЛЧИ КАТО ПУТКА,КАКВАТО ВСЪЩНОСТ СИ Е!

  КУР И ЗА ДесЪ-пУетеса,че льотчика НЕ МОЖЕ ДА
  ВДИГНЕ малкото Грипенче!:))

  НЯМА ТАКАВА "ДЪРЖАВА" НИКЪДЕ ПО СВЕТА,
  НЕ САМО В нато:

  "служещи"-ПЕНСИОНЕРИ!
  СРАМ И ПОЗОР!

  ШКЕМБЕ-'войводо" ЧУВАШ ЛИ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ!?

  СТИГА С ТОВА РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ!

  УВО НА ВСИЧКИ ПЕНСИОНЕРИ-ШАПКАРИ,ДОЛНИ ЛЕВИ ПЕДАЛИ!

  ДОЛУ КОМУНЯГИТЕ!

  БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ!

 8. #8
  stefan ivanov 07 мар 2018, 18:28
   
  6
   
  28

  Отговор на коментар: #6

  v armiatat rabvada se zakrie napalno i dase sazdade nova armia pogldnete sega nakakvo preli4a voinici serjanti i oficeri po 150 kila i mnogo jeni trabvat ka4estveni xora s vizia i mirogled

 9. #9
  То няма как да продължи така... 07 мар 2018, 19:32
   
  51
   
  3

  Напрежението е голямо и в БА. През почивката се говори само за това. Да махат възрастта! Който иска да стои и до 80г.

 10. #10
  Варварин 07 мар 2018, 22:40
   
  22
   
  5

  Отговор на коментар: #9

  Възрастта няма да я махнат. Следващото правителство ще закрие армията, а парите ще отидат за полиция.

 11. #11
  stefan ivanov 08 мар 2018, 19:54
   
  6
   
  23

  Отговор на коментар: #9vazrasta za pensionirane e normalna sptamo drugite koito trabva da rabotat do67 godini normalnolie da se pensionirat voenite na 50 godini 55 godini e napalno normalno za rabotata koato varhat

 12. #12
  така си е! 08 мар 2018, 23:11
   
  45
   
  9

  Униформени действащи пенсионери, звучи нелепо, нагло и неморално!Другите взимат по 200-300 лв.пенсия, а тия аванс,пенсия от 800-900 лв. и заплата.Такова безобразие няма никъде по света, действащи униформени пенсионери!А някои нямат и 50 г.Това е нередно и дразни другите!

 13. #13
  stefan ivanov 08 мар 2018, 23:18
   
  13
   
  41

  Отговор на коментар: #12

  BALGARENA osven da zavijda i da plete intrigi za drugone stava mrasna nacia sme nie vseki gleda drugia ane sebeci

 14. #14
  патриот 09 мар 2018, 02:39
   
  42
   
  10

  Отговор на коментар: #13
  А такива алчни боклуци като тебе мислят само за гъза си. Но спокойно.идва часа на истината.

 15. #15
  НЕМИЛ-НЕДРАГ 09 мар 2018, 11:30
   
  29
   
  4

  Отговор на коментар: #12

  ТОВА Е "ДЪРЖАВАТА" НА МАФИЯТА С

  -ПРЕМИЕР- ЕВРО-КОМУНИСТ БОЙКу ;

  -ВЪРХОВНИЯТ ГОВНЬОкомандващ
  НАТО-КОМУНИСТ румИн

 16. #16
  аман от "експерти" 09 мар 2018, 18:22
   
  7
   
  28

  Истината е, че с пенсионери и без пенсионери армията вече е изпята песен, Пълно е с връзкари дремещи по цял ден на бюро зад компютър и редящи пасианси. А Веселин Вучков да каже истинските проблеми в МВР, а не да дрънка глупости които и законово няма как да станат: да избирали пенинерите между пенсия или заплата. И ако изберат заплата, как ще им спре пенсията от НОИ? Ще им я конфискува ли? Пълен глупак!

 17. #17
  Sij 09 мар 2018, 20:16
   
  40
   
  3

  За някой другари комунизма ,дойде!,Заплата и пенсия !

 18. #18
  fox81 10 мар 2018, 19:05
   
  23
   
  5

  Положението в МО, МВР и образованието ни е едно и също. АПЗ-тата са нагли дърти номенклатури, постоянно подпиращи се с всякакви връзки и интриги. Пенсията си я заслужавате (или не) и марш в къщи да си гледате турските сериали. Дайте път на младите, каквото сте дали (или повече взели на чужд гръб), дали, благодарим ви!

 19. #19
  коко 10 мар 2018, 21:27
   
  15
   
  14

  Не е редно, но законно, нека променят закона и тези с пенсията да си ходят в къщи. В БА е пълно с пенсионери, които си вършат работата и нямат нищо против да ги освободят от служба,

 20. #20
  Trenin 11 мар 2018, 10:05
   
  20
   
  2

  Малко съмнително дали нямат нищо против,не е добре да падне от три бона само на пенсия.

 21. #21
  до коко 11 мар 2018, 18:38
   
  6
   
  8

  Коко няма какво да променят в закона. Ако искат и сега могат да освободят пенсионерите. Ама защо да го правят? Армия няма, независимо дали е с пенсионери или не.

 22. #22
  почти бивш военнослужещ 11 мар 2018, 20:04
   
  10
   
  11

  Какво, толкова пък! Направиха закон, възползваха се! Около има, няма 1500-2000, а може и повече старшини и офицери! На година струват на бюджета на МО, около има няма 50-60 милиона, може и да са повече, но не по-малко. На НОИ отделно бюджета се разтоварва! И какво от това, значи има много пари щом продължават да се дават! А иначе ден да мине, самун да загине!

 23. #23
  Демотивиран 12 мар 2018, 16:57
   
  18
   
  2

  Срам!!! Хубаво едни си взимат пенсийка и заплатка, ама другите са демотивирани и готови да си тръгнат. Сега пък се чува,че ще вдигат още пределната възраст. Аман вече бе аман. Влязохме като възрастта за пенсиониране беше 20 години,стана 25, после 27 ,а сега 35 с глупавата им възраст. Не се наядоха някой ейй. Най -интересното е някой като кажат ами като не ви отърва махайте се. Да ама много наистина се махат и вижте до къде стигнахме. Останахме без армия и скоро ще плащаме на чужда.

 24. #24
  Не приемам повече гавра с мен! 12 мар 2018, 19:43
   
  3
   
  1

  Поне като се махате убивайте по едно АПС

 25. #25
  stefan ivanov 13 мар 2018, 21:01
   
  3
   
  13

  Отговор на коментар: #14az nesam voennen samo neuda4nicite i nekadarnite stoat tam zahtoto navan za nihto ne stavat

 26. #26
  Бай Чепик 13 мар 2018, 23:37
   
  9
   
  2

  Отговор на коментар: #25

  Ти си обикновен педераст.

 27. #27
  НЕМИЛ-НЕДРАГ 15 мар 2018, 10:45
   
  3
   
  0

  Отговор на коментар: #25

  ПЕДЕРАСТ, ПЕДЕРАСТ, ПЕДЕРАСТ...!:))

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker